“Залишіть ці пояснення для чоловіка”: черговий нардеп вдався до сексизму

Дата: 06 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Народний депутат від партії “Опозиційна платформа – За Життя” Михайло Папієв вдався до сексизму, звертаючись до своєї колеги під час засідання парламентського комітету. 

Про ситуацію розповіли на своїй сторінці активісти руху “Чесно”.

Ініціатива "Хто замовив Гандзюк" vs регламентний комітет

"Залишіть ці пояснення для свого чоловіка".Так сьогодні відповів колезі на засіданні регламентного комітету #рада9 народний депутат Михайло Папієв (ОПЗЖ).Розповідаємо всю історію.Папієв, який є секретарем регламентного комітету, (https://www.chesno.org/politician/24871/) запитав у бухгалтерки Апарату ВРУ, чому не виплатили зарплату помічникам нардепів 8-го скликання. Відповідь посадовця депутата не задовольнила – він порадив жінці "залишити ці пояснення для її чоловіка". Манера спілкування Папієва не сподобалася адвокату Masi Nayyem, котрий з іншими представниками ініціативи Хто замовив Катю Гандзюк? прийшов на засідання (на комітеті розглянуть питання створення ТСК щодо контролю за розслідуваннями нападів на активістів). Представники ініціативи також обурилися, що комітет відмовляється розглянути питання ТСК одним із першим, натомість розглянув першим проект постанови про скасування ухвалення закону про анбандлінг, котрий прийшли відстоювати нардепи від Батьківщина на чолі з Юлією Тимошенко.Голова регламентного комітету Сергій Кальченко пригрозив Найєму та його колегам видворенням із засідання за порушення порядку. Але, все ж, обмежився попередженням, засідання триває.До уваги Повага. Кампанія проти сексизму в українських ЗМІ та політиці

Gepostet von Рух ЧЕСНО am Dienstag, 5. November 2019

Папієв, який обіймає посаду секретаря регламентного комітету Верховної Ради, під час засідання запитав у бухгалтерки апарату парламенту, чому не виплатили зарплату помічникам нардепів 8-го скликання. Відповідь депутата не влаштувала, а тому він відповів своїй колезі: 

“Залишіть ці пояснення для свого чоловіка”.

Сексистська репліка Папієва викликала реакцію у адвоката Масі Найєма, який разом з активістами з ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” прийшов до комітету, аби проконтролювати питання створення ТСК щодо розслідування нападів на активістів. Він сказав депутату, що той зневажливо ставиться до жінок. У відповідь депутат порадив адвокату “залишити свої сексизми вдома”. 

Папієв намагався вивести Найєма з зали через нібито порушення порядку, проте згодом ситуація заспокоїлась і засідання комітету продовжилось у звичайному режимі. 

Репліка Папієва по відношенню до бухгалтерки апарату Верховної Ради є яскравим прикладом не тільки сексизму та зверхнього ставлення, але й повного нерозуміння того, де він знаходиться, вважає експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу

“Це не застілля вдома на Новий рік, а робоча зустріч. І якщо є якісь зауваження, критика до суті питання, то вона має бути озвучена, обґрунтована і коректна. Шаблонні фрази на кшталт “залиште ці пояснення своєму чоловіку”, “запитайте чоловіка, чи він дозволить, відпустить” вже давно не на часі. Кожна людина сама відповідає за свої вчинки, для цього не потрібно запитувати дозволу в чоловіка (чи дружини)”, – обурюється поведінкою Папієва експертка. 

Михайло Папієв

На думку Виртосу, нардеп, якщо не перегляне своєї манери спілкування, може  в майбутньому легко опинитися в ситуації, коли хтось старший за становищем чи посадою принижуватиме його.

“Чи йому б сподобалося? Найкращий тест на сексизм – наскільки такі зауваження були б прийнятні щодо себе”, – підсумовує вона. 

Відомо, що українські політики не гребують сексистськими висловлюваннями. Так, наприклад, у серпні депутат Олександр Дубинський обирав помічниць за зростом, а міському голові Харкова Геннадію Кернесу “не сподобалася” зачіска депутатки Марії Мезенцевої.  Ще раніше до приниження жінок та слатшеймінгуі З англ. slut – шльондра та shaming – публічний осуд. Слатшеймінг є цькуванням жінок через те, що вони виражають свою сексуальність поза загальноприйнятими шаблонами.  вдався і запорізький чиновник Владислав Марченко.  Він порівняв жінок, які публікують фото в коротких сукнях, з “дешевими проститутками”.  

Аби побороти сексизм у висловлювання посадовців активістки запустили кампанію “Сексизм-патруль”, у межах якої розповідають про дискримінаційні висловлювання. Сексисти, які не цураються своїх дискримінаційних поглядів, також мають всі шанси отримати антипремію “Це яйце”, яку нещодавно започаткували декілька громадських організацій, серед яких Центр прав людини ZMINA.

Якщо ви знаєте “достойних” претендентів на цю відзнаку, то не баріться і внесіть їхні імена у спеціальну форму за посиланням до 15 листопада 2019 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter