Закупівлю камер, які мали розпізнавати людей з температурою в столиці, скасували через порушення

Дата: 08 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Держаудитслужба виявила порушення під час закупівлі столичною владою чотирьох сотень камер, які мали розпізнавати людей з температурою та передавати інформацію про осіб до поліції. 

Про це повідомили в “Слідстві.info”.

Перевірку закупівлі провели після публікації журналістів. Аудитори виявили, що торги відбулися раніше ніж за 48 годин з моменту оприлюднення інформації про них, чим порушили декілька пунктів затвердженого Кабінетом Міністрів порядку. Врешті замовника зобов’язали розірвати договір і прозвітувати про це впродовж п’яти робочих днів.

Нагадаємо, що столична влада намагалася купити 400 камер з розпізнаванням температури людей нібито задля боротьби з коронавірусом. Інформацію з камер мали передавати  до Національної поліції, Муніципальної варти та Державної служби з надзвичайних ситуацій. 

Як відомо, наразі в Україні працює щонайменше 19 тисяч камер відеоспостереження, Утім, як стверджують експерти, вони можуть становити небезпеку, оскільки законодавче підґрунтя для їхнього встановлення, як і механізми надійного захисту отриманої інформації, відсутні.  

У Києві ще в липні 2018 року затвердили положення про комплексну систему відеоспостереження. У столиці встановили майже 4 тисячі камер спостереження: 3423 камери – в школах, дитячих садках, поліклініках, лікарнях; 33 – на об’єктах культури; 306 – у центрі міста й на автомобільних мостах через Дніпро.

Задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter