Законопроєкт про дезінформацію може завдати шкоди свободі слова і медіа – Арлем Дезір

Дата: 06 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір вважає, що запропонований Міністерством культури, молоді та спорту законопроєкт про протидію дезінформації не є відповідним підходом для вирішення означеної проблеми і від нього потрібно відмовитися.

Про це він сказав сьогодні на пресбрифінгу в Києві, передає кореспондентка видання ZMINA.

Дезір повідомив, що в межах візиту до України обговорював законопроєкт про протидію дезінформації з багатьма учасниками медіаринку та медіаекспертами, а також зустрічався з міністром Володимиром Бородянським.

“Ми вважаємо, що цей законопроєкт не є добрим підходом до зазначеного питання, не матиме ефективності й може завдати шкоди свободі слова та свободі медіа. Ми повністю розуміємо потребу боротьби з дезінформацією, особливо в контексті України, конфлікту довкола України і в Україні. Це те, чому всі країни-учасниці ОБСЄ і, я думаю, усі країни світу мають протидіяти. Існує багато маніпуляцій інформацією, які стають дедалі розвинутішими. І це може мати дуже серйозний вплив на багато аспектів соціального життя, безпеки країни”, – сказав він.

Водночас Дезір зазначив, що дуже важливо, аби держава і журналістська спільнота розробили стратегію протидії різним видам дезінформації.

“Але ми стурбовані стосовно декількох положень цього законопроєкту”, – сказав він і додав, що повідомив про цю стурбованість сьогодні очільникові МКМС Володимиру Бородянському.

Зокрема, ОБСЄ непокоїть те, що спеціальний уповноважений від держави буде моніторити медіаконтент і матиме право встановлювати, що саме є дезінформацією, та ініціювати запровадження таких санкцій, як штрафи або блокування ЗМІ в онлайні.

Також Дезір стурбований тим, що законопроєкт передбачає кримінальні обвинувачення та санкції (серед яких дуже високі штрафи), а також довготермінові тюремні ув’язнення.

На його переконання, держава надмірно втручатиметься в контент і регуляцію ЗМІ, а також діяльність журналістів.

“Саме тому ми вважаємо, що в нинішньому вигляді законопроєкт є проблематичним для свободи думки і свободи медіа. Ми не вважаємо, що він буде ефективним у протидії дезінформації, але має великий потенціал бути згубним для діяльності вільних медіа”, – заявив Дезір.

На його думку, потрібно приділити більше часу консультаціям і обговоренню цього законопроєкту з представниками медіаспільноти та журналістськими об’єднаннями.

“Журналісти перебувають на передовій у боротьбі з дезінформацією, і має бути започатковано іншу стратегію, яка покладатиметься більше на вільну і незалежну пресу. І з цієї причини я вважаю, що від цього законопроєкту в такому вигляді треба відмовитися”, – сказав Дезір.

Нагадаємо, 20 січня Міністерство культури, молоді та спорту України виклало на своєму сайті порівняльну таблицю проєкту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації”.

У законопроєкті, зокрема, пропонують визначити поняття “дезінформація”, “національний інформаційний простір” та розповіли про критерії визначення професійності журналістів.

Водночас, згідно з аналізом медіаекспертів ІМІ, документ передбачає тотальний контроль за інформпростором.

27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті і допрацювати його з урахуванням зауважень громадськості.

На думку Комісії з журналістської етики, розроблений МКМС законопроєкт неможливо доопрацювати чи покращити за результатами обговорення і його розроблення потрібно розпочати з нуля.

Із критикою документа також виступили ОБСЄМоніторингова місія ООН та міжнародна організація “Репортери без кордонів”. Остання вважає, що запропоновані норми закону становлять “потенційну загрозу для свободи преси”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter