ОБСЄ застерегла Мінкульт від зазіхання на свободу слова через законопроєкт про дезінформацію

Дата: 24 Січня 2020
A+ A- Підписатися

В ОБСЄ занепокоєні через запропонований Мінкультом законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, який, зокрема, за поширення фейків і маніпуляцій передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність.

Про це повідомив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір.

Дезір розповів, що розуміє необхідність боротьби з дезінформацією в контексті нинішнього конфлікту в Україні.

“Однак не слід цього робити, використовуючи свободу ЗМІ, вплив держави на медіаконтент та організації журналістської діяльності в країні. Тим більше що чинне українське законодавство вже передбачає механізми протидії суспільно небезпечній інформації. Боротьба з дезінформацією виправдана. Однак права на свободу вираження, закріпленого в Конституції України та її зобов’язаннях перед ОБСЄ, а також у її міжнародних зобов’язаннях, слід повністю дотримуватися”, – додав він. 

Нагадаємо, що нещодавно перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук презентував законопроєкт, у якому за поширення фейків і маніпуляцій передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність.

Згодом у Мінкульті показали порівняльну таблицю законопроєкту, в якій пропонують визначити поняття “дезінформація”, “національний інформаційний простір”, та розповіли про критерії визначення професійності журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter