У Мінкульті розповіли, як ділитимуть журналістів на “професіоналів” та “любителів”

Дата: 21 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроєкту “про дезінформацію”, яким, зокрема, пропонують визначити поняття “дезінформація”, “національний інформаційний простір”, та розповіло, як визначатимуть професійність журналістів.

Документ опублікували на сайті відомства. 

 

Проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації” порівнюють із чинним Законом “Про інформацію”. 

Автори пропонують запровадити низку нових понять та визначень, зокрема: 

  • дезінформація – недостовірна інформація з питань, що становлять суспільний інтерес, зокрема стосовно національної безпеки, територіальної цілісності, суверенітету, обороноздатності України, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля;
  • недостовірна інформація – неправдиві відомості про осіб, факти, події, явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них неповні або перекручені;
  • масова інформація – будь-яка інформація, що є доступною для необмеженого чи невизначеного кола осіб або до якої можливо отримати доступ будь-якій особі з будь-якого місця і в будь-який час за власним вибором, зокрема за згодою чи дозволом поширювача такої інформації;
  • медіа – засіб поширення масової інформації у будь-якій формі, у тому числі друкованій, аудіальній, візуальній, аудіовізуальній та через мережу інтернет, який періодично чи регулярно виходить;
  • національний інформаційний простір – поточний стан та результат взаємодії суб’єктів інформаційних відносин, зокрема у вигляді доступних на території України медіа та іншої інформації національного та іноземного походження.

Окремо в проєкті пропонують визначити “журналіста” та “професійного журналіста”. Так, журналістом хочуть вважати особу, яка збирає, одержує, створює, редагує або поширює масову інформацію. Професійний журналіст, на думку авторів документа, відрізняється від звичайного тим, що збирає, створює інформацію на постійній, професійній основі, а також має бути членом Асоціації професійних журналістів України.

Нагадаємо, що нещодавно перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук презентував законопроєкт, у якому за поширення фейків і маніпуляцій передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність.

Наприкінці минулого року президент України Володимир Зеленський доручив уряду розробити положення щодо “вимог та стандартів новин”. Цей законопроєкт мав бути винесений на розгляд парламенту до кінця року. У медіаспільності указ президента спричинив обурення через те, що влада нібито планує нав’язувати стандарти новин.

Натомість міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський пояснював, що влада не планує регулювати стандарти новин, і назвав це термінологічним непорозумінням. За його словами, влада має намір запровадити поняття “небезпечна інформація”, “дезінформація”, “недостовірна інформація”, оскільки це є “дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною-агресором”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter