Комісія з журналістської етики вимагає зняти законопроєкт про дезінформацію з розгляду

Дата: 28 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики вимагає від уряду й Міністерства культури, молоді та спорту зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації і розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля.

Про це йдеться в заяві КЖЕ, оприлюдненій 27 січня на сайті комісії.

“У тому вигляді, в якому представлені законодавчі ініціативи, вони неприйнятні, порушують базові принципи незалежності ЗМІ та саморегулювання журналістів”, – зазначає комісія.

КЖЕ також заявила про “рішуче відмежування від законопроєкту”, поданого міністерством, “і не бачить жодної можливості його доопрацювання чи покращення за результатами обговорення”.

“КЖЕ нагадує уряду, що разом із журналістськими та галузевими організаціями зробила значну частину роботи щодо плану і програми, як врегулювати питання національних прескарт, підвищити відповідальність журналістів у межах справжнього саморегулювання. Цей складний шлях не може бути зруйновано підміною понять, створенням псевдосаморегуляції чи введенням органів державного контролю за діяльністю журналістів, що мають повноваження органів цензури”, – йдеться в заяві.

Також комісія наголошує, що не можна поєднувати в одному законопроєкті відповідальність за дотримання професійних стандартів та відповідальність за дії осіб проти держави. Як зазначає КЖЕ, перше має регулюватися через журналістські організації, а друге – через відповідальність правоохоронних органів. Саме таке розмежування має покласти край спекуляціям та спробам запровадити приховану цензуру, та ще й руками журналістів, зауважує комісія.

Крім того, КЖЕ не підтримує тієї ролі Уповноваженого з питань інформації, яку прописано в законопроєкті.

“На наш погляд, цей Уповноважений має стати на захист чесних та професійних журналістів і мати відповідні повноваження: допомагати редакціям та журналістам отримувати інформацію, захищати від переслідування, вчасно реагувати на загрози життю та здоров’ю журналістів. Викликає велике занепокоєння і запровадження кримінальної відповідальності за дезінформацію”, – йдеться в заяві.

КЖЕ зазначає, що разом з усіма партнерськими організаціями готова долучитися до розроблення законодавства, що “зробить засоби масової інформації в Україні справді вільними, незалежними та відповідальними”.

Нагадаємо, 27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter