Захист прав жестомовних людей є одним із завдань закону про державну мову – Кремінь

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У понеділок, 23 вересня, світ відзначає Міжнародний день жестових мов, що підкреслює актуальність одного з важливих завдань Закону “Про державну мову України” – захисту прав жестомовних людей.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Фото: Pixabay

Так, Кремінь зазначив, що, відстоюючи мовні права людей, які використовують жестову мову, громадяни зміцнюють позиції української жестової мови.

Він підкреслив, що серед основних пріоритетів у сфері гуманітарної політики є питання доступності, інклюзії, а також забезпечення прав осіб, що користуються жестовою мовою, на отримання інформації та послуг українською жестовою мовою. Крім того, важливим аспектом є створення комфортних мовних умов для людей з порушеннями слуху в освітньому процесі. 

Тим часом на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зауважили, що суспільство без барʼєрів означає не лише повагу до гідності кожної людини та забезпечення рівних можливостей, але й також є культурною та філософською основою такого суспільства, позбавленого упереджень, байдужості та дискримінації. За словами представництва Омбудсмана, застосування жестової мови в наданні публічних послуг має стати частиною державної політики. 

Міжнародний день жестових мов був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2017 року. Цей документ підтверджує, що доступ до жестової мови та послуг, які надаються мовою жестів, зокрема до якісної освіти, є надзвичайно важливим для повноцінного розвитку і зростання людей з порушеннями слуху.

Жестові мови є самостійними природними мовами, які відрізняються від мов, що використовуються під час усного мовлення. Також існує міжнародна жестова мова, яку застосовують на міжнародних зустрічах і під час подорожей або особистого спілкування. Вона вважається простішою в порівнянні з природними жестовими мовами, оскільки має обмежений словниковий запас.

Резолюція ООН, яка проголошує Міжнародний день жестових мов, також підкреслює, що ранній доступ до жестової мови та послуг цією мовою, включно з якісною освітою, є ключовим для розвитку особи з порушенням слуху. Крім того, цей документ визнає важливість збереження жестових мов як частини мовного та культурного різноманіття.

Нагадаємо, що в Київському академічному театрі ляльок вводять у репертуар вистави, адаптовані для глядачів з порушеннями слуху. Концерти, перекладені жестовою мовою, відбуватимуться щонайменше раз на місяць, подивитися їх зможуть усі глядачі без винятку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter