Захист прав ЛГБТ залишається одним з найризикованіших видів активізму – дослідження

Дата: 28 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Захист прав ЛГБТ залишається одним з найризикованіших видів громадського активізму, першим місцем він поступився протидії корупції.  

Такими є результати доповіді “Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2020 році”, презентованої Центром прав людини ZMINA. 

1 лютого 2020 року у Вінниці представники праворадикальної організації “Едельвейс” зірвали закритий тренінг із питань сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності для журналістів. Нападники допитувалися, хто є організаторами заходу, вигукували, що “ЛГБТ-сміття у Вінниці не буде”, а також облили одного з тренерів олією та засипали пір’ям

Так, за даними моніторингу, серед різновидів громадської діяльності, які вдалось однозначно ідентифікувати, протягом 2020 року захист прав ЛГБТ посів друге місце в трійці найризикованіших: сталося 19 випадків переслідування ЛГБТ-активістів. Перше і третє місця відповідно посіли протидія корупції (20) та захист довкілля (дев’ять). 

“Ця тенденція зберігається з попередніх років із незначними змінами. Так, для порівняння, у 2019 році найбільше переслідували ЛГБТ-активістів (22), антикорупціонерів (15) та активістів, які виступають проти незаконного будівництва (14)”, – йдеться в доповіді. 

У ній також зазначають, що низка цьогорічних зафіксованих випадків переслідування ЛГБТ-активістів містила по кілька епізодів, що відбувалися з певною регулярністю або стосувалися багатьох постраждалих активістів. 

Серед видів переслідувань та тиску: перешкоджання діяльності громадських організацій, дискредитація, порушення приватності, залякування й погрози, знищення майна, фізичні напади тощо.

Наприклад, 12 червня 2020 року в Києві представники праворадикальної організації “Традиція і порядок” напали на активістку “Феміністичної майстерні” та учасницю ініціативи “FemSolution”, які відклеювали з паркану на Контрактовій площі плакати з написами “Стать – це стать. Гендер не існує”, “Традиція сім’я порядок”, зображення меча, що розрубує ЛГБТ-прапор. За словами однієї з постраждалих, на них напали більше десятка чоловіків, штовхали, викрикували образи, били по обличчю. 

Крім того, у ніч з 25 на 26 червня 2020 року в Києві ЛГБТ-активістку Софію Лапіну переслідував на автівці невідомий, коли вона з колегою поверталася додому після заходу “КиївПрайду”, що відбувався в барі “Хвильовий” на Подолі.  За словами Лапіної, пізніше згадану автівку бачили припаркованою біля будинку, куди вона приїхала, а також її помічали біля бару “Хвильовий” (тоді з неї вийшов чоловік середнього віку).

Протягом року прихильники праворадикальних угруповань також систематично атакували офіс жіночого об’єднання “Сфера”, яке, зокрема, організовує “ХарківПрайд”, ком’юніті-центр для ЛГБТ в Одесі, офіс асоціації ЛГБТ “Ліга” у Миколаєві та арт-центр “Платформа “Тю” у Маріуполі тощо.    

Стислий огляд усіх випадків переслідування активістів читайте за посиланням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter