Традиція і підлітки: як після зриву прайду в Одесі продовжують протидіяти ЛГБТ

Дата: 10 Жовтня 2020 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

30 серпня в Одесі низка праворадикальних організацій на чолі з “Традицією і порядком” напала на учасників акції за права ЛГБТ в межах місцевого прайду. За два тижні після цього очільник одеського осередку угруповання Ілля Попков разом з десятками підлітків прийшов під офіс Queer Home Odesa – співорганізаторів події. Відтоді “візити” повторилися ще тричі. Юні прибічники “Традиції і порядку” заклеювали агітаційними плакатами вхід до простору, забивали сірниками замкову щілину дверей та допитувались у волонтерів ком’юніті-центру про те, “який ґендер у кішки”.  

ZMINA поговорила з Анною Леоновою, координаторкою Queer Home Odesa та виконавчою директоркою “Гей-альянс Україна”, про те, як бездіяльність поліції заохотила противників ЛГБТ майже щотижня намагатися перешкодити проведенню заходів у ком’юніті-центрі. 

Ком’юніті-центр для ЛГБТ-людей Queer Home Odesa існує вже декілька років за підтримки всеукраїнської громадської організації “Гей-альянс Україна”.

Центр позиціює себе як місце для зустрічей, спілкування, реалізації творчих ідей, навчання та обміну досвідом. Тут грають у настільні ігри, влаштовують кінопокази, проводять лекції та вечірки. 90% постійних відвідувачів простору – це лесбійки та бісексуальні жінки. Водночас ще донедавна однією з головних цінностей центру була відкритість для всіх та заохочення до діалогу.  

Із 2016 року волонтери Queer Home також долучаються до організації Одесапрайду – тижневої події на підтримку прав ЛГБТ, яку зазвичай завершує Марш рівності. 

Щороку цього дня з контракціями виходять представники релігійних та ультраправих організацій, а на учасників правозахисної ходи вчиняють поодинокі напади.    

Й цього разу 30 серпня на протест вийшли прибічники “традиційних цінностей” під численними стягами “Традиції і порядку”. Вони жорстко зірвали акцію на підтримку прав ЛГБТ, яку з огляду на карантин анонсували замість Маршу рівності.  

Так, противники події лупцювали людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, десятки присутніх дістали опіки очей від застосування газових балончиків, удари палицями, пляшками з водою, камінням тощо.

Поліцейські, каже Анна Леонова, яка також представляє оргкомітет Одесапрайду, не робили жодних спроб звільнити місце збору мирної демонстрації від противників акції. Реагувати ж на навколишні події почали лише тоді, коли їх самих атакували представники “Традиції і порядку”.  

Фото: dumskaya.net

Після нападу правоохоронці відзвітували про відкриття лише одного кримінального провадження – щодо Микити Шевченка, активіста угруповання з Кривого Рогу. Наразі жертва поліцейського свавілля, як його називає “Традиція і порядок”, перебуває під домашнім арештом. Йому може загрожувати до трьох років ув’язнення. 

“З 15 інших затриманих учасників 12 повнолітнім виписали адміністративні протоколи за “дрібне хуліганство” та “злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського”, – показує відповідь правоохоронців керівниця “Гей-альянсу”. 

Леонова розповідає: щонайменше сім потерпілих, зокрема дівчата, одна з яких дістала струс мозку, а дві інші – гематоми та опіки, написали заяви до поліції. Однак правоохоронці не стали відкривати кримінальне провадження за жодною із заяв та зареєстрували їх як звернення громадян.

У відповіді на одне з них ідеться, що поліцейські “провели низку дій, але встановити та опитати невідомих осіб не вдалося за можливе”. 

Три потерпілих дівчини заручилися підтримкою адвокатки та оскаржуватимуть відмову у відкритті кримінального провадження в суді. 

На Іллю Попкова ж, очільника одеського осередку “Традиції і порядку”, як ініціатора контракції правоохоронці оформили протокол… за порушення правил щодо карантину людей. Та, за рішенням суду, до відповідальності хлопця не притягнули. 

Уже за два тижні після зриву акції в межах Одесапрайду, 12 вересня, Попков разом з групою підлітків прийшов під офіс Queer Home Odesa.

На момент їхнього візиту в просторі нікого не було. Тож прихильники “Традиції і порядку” заклеїли вхідні двері й фасад будинку плакатами на кшталт “Стать – це стать”, забили замкову щілину сірниками та пішли. 

Про “рейд” Попков відзвітував на своїй сторінці у фейсбуку, де зазначив, що “шабашу не відбулося”. Ймовірно, йдеться про заплановану того дня в просторі подію, яку все ж провели.  

Скріншоти цієї публікації Леонова долучила до своєї заяви в поліцію. Але, каже жінка, днями вона отримала відповідь, у якій зазначено, що правоохоронці не змогли встановити, хто “хуліганив” у дворі, чи знайти свідків:

“Хоча наші сусіди, яким також заважає те, що відбувається, готові підтвердити факт інциденту. Вони дали свої контакти – імена та номери квартир, – що я їх також передала правоохоронцям. Утім, як кажуть сусіди, їх ніхто навіть не опитував”. 

Ще за тиждень, 19 вересня, події попередньої суботи повторилися. Але цього разу Попков, який єдиний з усіх приходить у фірмовій сорочці з шевронами “Традиції і порядку”, та ще з десяток підлітків зустрілись у дворі ком’юніті-центру з волонтерами.   

Перші не давали останнім зайти до простору, де волонтери мали підготувати приміщення для запланованої лекції з астрономії.

“На спроби наших волонтерів дізнатися, навіщо вони прийшли й хто їм за це платить, підлітки відповідали, що їх “покликав дідусь Адольф”, а сплачують їм “14 гривень 88 копійок”. Це суцільний дитячий садок, який можна було б присікти, аби відповідно реагувала поліція”, – зітхає Леонова. 

Водночас правоохоронці, які приїхали на виклик волонтерів, відмовлялися прийняти заяву від будь-кого, хто не є власником приміщення або працівником центру з наказом про призначення на посаду.

Координаторки ком’юніті-центру того разу на місці не було. 

Єдине, що вдалося поліції, зауважує Леонова, це відсунути прихильників “Традиції і порядку” від входу. Після цього правоохоронці заявили, що “забезпечили можливість представникам центру потрапити всередину приміщення”. 

Крім того, в одного з противників ЛГБТ, зі слів волонтерок, вилучили газовий балончик. Хоча Попков згодом заперечив це у своєму фейсбуку.  

“Поліції підлітки говорили, що прийшли на лекцію, гуляють у дворі й мають на це право. Нашим волонтерам правоохоронці сказали, що жодного порушення громадського порядку з боку Попкова й інших не помітили”, – переповідає координаторка простору розповідь товаришок. 

Тож розходитися противники ЛГБТ не збиралися. Ба більше: Попков заявив, що в них тут заплановано акцію. Разом з підлітками вони розгорнули банер “Одеса проти пропаганди ЛГБТ”, вигукували, що родина понад усе, і обіцяли, що “не віддадуть міста збоченцям”. 

Того дня Queer Home Odesa скасував заплановану лекцію за 20 хвилин до початку.   

Коли минулої суботи, 3 жовтня, очільник одеського осередку “Традиції і порядку” разом з групою підлітків укотре прийшов у двір центру, Леонова також була на місці.   

“Ілля та ще десь шестеро людей забігли всередину простору, але було видно: вони не дуже розуміють, що робити далі. Вони вимагали відповідати на їхні запитання на кшталт “Чиє життя важливіше: чорношкірого чи білого?”, “Чи має право трансґендер заходити в жіночі туалети?” та їхнє улюблене: “Який ґендер у кішки?”, – згадує жінка та продовжує: – Йти вони відмовлялися, казали, що це громадське місце, що вони хочуть спілкуватись і можуть тут перебувати. У нас тривав ремонт, навколо лежали палиці та молотки. Я та інша волонтерка почали виштовхувати хлопців на вихід: ми з колежанкою взяли до рук палиці та, напевно, виглядали загрозливо”.   

На вулиці жінки побачили, що підлітків прийшло більше. Вони сказали представницям ком’юніті-центру “повертатися до своєї нори” й що самі лишатимуться у дворі: “Але проблема в тому, що, щоб потрапити до нашого приміщення, треба йти через прохід завширшки кілька метрів. Якщо 15 людей продовжували б там стояти, ніхто з волонтерів не зміг би зайти”

Тож Леонова та присутні волонтерки повиносили з приміщення дерев’яні піддони, щоб витіснити противників ЛГБТ у загальний простір двору.  

Ні Попков, ні підлітки, які приходять з ним, під час жодного з “візитів” не вдавалися до насильства чи прямої агресії, каже координаторка простору:

“Їхня стратегія – провокація та спроби викликати в нас емоційну реакцію. Думаю, Попков також намагається піаритися на цьому”.   

Ілля Попков деякий час вирішував, позоритись йому чи ні розповіддю про черговий "рейд" до геїв. Але, вочевидь, хлопець…

Опубліковано Anni Len Понеділок, 5 жовтня 2020 р.

За годину від початку “рейду” на виклик активісток приїхала поліція. 

Цього разу, оскільки Леонова є людиною, на яку оформлено договір оренди приміщення, риторика правоохоронців у небажанні прийняти заяву змінилася, каже жінка:

“Вони почали говорити: “Подивіться: це ж діти. Чого ви від нас хочете? Що ми можемо зробити?” Я наполягала, що це систематичне перешкоджання діяльності організації, казала, що це вже третій виклик, тож поліцейські визнали за потрібне забрати нас усіх до відділку”. 

У відділку, за словами координаторки Queer Home, довго не знали, що з ними робити. Потім поліцейський запитав у прихильників “Традиції і порядку”, хто з них повнолітній. Руки підняли троє. Решта відповіла, що також даватиме свідчення.

Але коли правоохоронець пояснив, що для цього викликатиме їхніх батьків, підлітки під приводом перекуру вийшли на вулицю і не повернулися. 

Те, що на “рейд” приходять діти, турбує й Леонову: “Деяких з них ми знайшли в соціальних мережах: їм по 14–15 років. Однак захоплення подібними субкультурними речами часто призводить до маргіналізації підлітків, коли їхніми супутниками стають агресія та організовані злочинні угруповання”.    

Про візит до відділку очільник одеського осередку “Традиції і порядку” також розповів у своєму фейсбуку.

“Борцеси за права гомосексуалів навіть свій антифашистський вал збудували! І поліцію викликали! Правда, коли поліція не побачила нічого протиправного в нашому знаходженні у дворі, Анна Леонова й не подумала здаватися, викликала оперативну групу, написала заяву сумнівного змісту, а я просидів десь півтори години в ГУ НП, пишучи пояснення”, – зіронізував у дописі молодик. 

Він наполягає, що не вчиняв жодних протиправних дій. 

Такої позиції дотримується й організація загалом. Вони називають будь-які публікації, у яких ідеться, що угруповання поширює заклики проти ЛГБТ і вчиняє сплановані дискримінаційні дії, наклепом.

У цьому вони посилаються на те, що “немає вироку суду, яким було притягнуто до кримінальної відповідальності когось із організації, або випадків чи фактичних даних, які могли б свідчити про вчинення кимось із учасників будь-якого правопорушення”.

Через це “Традиція і порядок” навіть просить звільнити Омбудсмана.  

Леонова ж у відділку втретє написала заяву. Цього разу, крім псування майна, також щодо систематичного перешкоджання діяльності громадської організації. 

На запитання ZMINA про те, що має на меті Попков, тричі поспіль приходячи під стіни ком’юніті-центру, хлопець відповів, що вони з підлітками “бажали відвідати відкриття квір-хоуму”. 

“Попков “дивується”, чому вони не можуть відвідати простір. Водночас деякі наші відвідувачі, зокрема зважаючи на події 30 серпня, мають досвід агресії з боку противників ЛГБТ”, – коментує керівниця “Гей-альянсу”.   

Віднедавна ком’юніті-центр також змінив систему доступу на свою територію.  

Леонову така ситуація непокоїть: “З моменту відкриття ніколи такого не було, щоб у нас були закриті двері чи анонси подій. Ми завжди були зацікавлені в тому, щоби вибудовувати діалог. А зараз фактично одна з наших основних цінностей – відкритість – нівелюється. І ми не розуміємо, що з цим робити”. 

Тим часом Queer Home найняв охоронне бюро та встановив камеру відеоспостереження. Так, вона зафільмувала, як 8 жовтня і Цього дня суд скасував адміністративний протокол, складений стосовно Іллі Попкова за порушення правил щодо карантину людей 30 серпня. п’ятеро молодиків і хлопчик обклеюють фасад простору агітаційними плакатами та наліпками, які зазвичай поширює “Традиція і порядок”. 

Волонтери центру розповіли, що того дня їм також пошкодили замок хвіртки: залили клеєм (на відео видно, що це, вочевидь, зробив Попков, який пізніше натягнув на обличчя баф) та забили сірниками. 

Дослідниця проєкту із захисту громадських активістів Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова каже, що з подібною ситуацією стикається не лише одеський Queer Home. 

Протягом трьох минулих місяців ZMINA фіксує збільшення кількості нападів та інших виявів агресії щодо представників ЛГБТ-організацій та їхніх ком’юніті-центрів.

На переконання експертки, такі дії мають на меті налякати потенційних відвідувачів заходів на ЛГБТ-тематику та ускладнити роботу їхніх просторів:

“Проблемою є те, що поліція не починає проваджень за заявами активістів. “Візити” праворадикалів і до “ПрайдХабу” в Харкові, і до Queer Home в Одесі силовики реєстрували як звернення громадян. Активістам відповідають, що не можуть встановити зловмисників, попри те що часто самі праворадикальні групи, зокрема “Традиція і порядок”, згадані вище епізоди називають “рейдами” й хваляться ними в соцмережах”

Леонова натомість готова діяти, щоб “поліція зрозуміла, що часу на відписки витрачає більше, ніж треба на те, аби якісно виконати свою роботу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter