У Харкові невідомі закидали камінням вікна офісу жіночого об’єднання “Сфера”

Дата: 29 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У Харкові троє молодиків атакували офіс жіночого об’єднання “Сфера”: закидали приміщення яйцями та камінням, а також написали на стіні “Збоченці”. 

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомила Анна Шаригіна, віцепрезидентка організації. 

Фрагмент із відео нападу

“Сфера” – це харківська громадська організація, яка опікується захистом прав жінок та ЛГБТ, зокрема організовує ХарківПрайд. У її приміщенні також розташований ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”. 

Напад стався вночі 29 грудня, його зафіксували камери зовнішнього спостереження. На відео троє молодиків спершу закидали стіни приміщення яйцями. Після цього вони на певний час пішли, але повернулися й почали кидати у вікна офісу каміння. Однак розбити їх правопорушникам не вдалося, оскільки з огляду на попередні напади в офісі замінили звичайне скло на загартоване. 

За фактом інциденту співробітниці організації готують заяву до поліції. 

“Очевидно, що тут ідеться не про звичайне хуліганство, а про злочин ненависті, оскільки нападники залишили на стіні напис: “Збоченці” (таку лексику противники ЛГБТ використовують щодо гомосексуальних людей. – Ред.). Загалом цього року ми нарахували близько двадцяти нападів на організацію, включно зі спробами зірвати наші заходи”, – коментує Шаригіна.  

Нагадаємо, що у вівторок, 1 грудня, в Харкові кілька праворадикалів намагалися перешкодити проведенню заходу в ком’юніті-центрі для ЛГБТ “Прайд-хаб”: один із них прикував себе ланцюгом до дверей, вигукуючи “традиція”, “сім’я” та “порядок”. 

Напередодні автопробігу в межах ХарківПрайду цього року “Прайд-хаб” також тричі атакували: побили вікна будівлі, закидали яйцями та облили сечею вхідні двері. Співробітниці центру впізнали декого з нападників, серед яких були представники місцевого осередку праворадикальної організації “Традиція і порядок”.  

Одразу після інцидентів представниці “Сфери” звернулись із заявою до правоохоронців та надали їм записи з камер відеоспостереження. Однак місцева поліція не відкрила кримінального провадження за фактом нападів. 

Харківський “Прайд-хаб” систематично ставав об’єктом нападів ультраправих молодиків, зокрема з угруповань “Традиція і порядок” та “Фрайкор”.      

Станом на 23 вересня з 16 випадків, за фактом яких представниці “Сфери” зверталися до поліції у попередні роки, до суду передали лише два кримінальні провадження. Одне – за статтею про насильство щодо працівника правоохоронного органу (ч. 2 статті 345 ККУ) за фактом нападу праворадикалів на поліцейських, які охороняли харківський Марш рівності минулого року. Серед підозрюваних – представники праворадикальної організації “Фрайкор”.

Друге провадження – за статтею про хуліганство (ч. 2 статті 296 ККУ) за фактом побиття неповнолітнього хлопця після того ж Маршу рівності. Потерпілий не брав участі в заході, але нападники ідентифікували його як представника ЛГБТ-спільноти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter