Захисники Протасового Яру, лідером яких був Роман Ратушний, виграли апеляцію у справі проти Корбана

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд ухвалив рішення на користь загиблого активіста Романа Ратушного та київської громади у справі “Корбан проти Романа Ратушного і ГО “Захистимо Протасів Яр”. Суд скасував рішення, ухвалене на користь бізнесмена, та постановив відмовити у вимогах спростувати інформацію про причетність Корбана до компанії ТОВ “Дайтона Груп”, спроби забудувати Протасів Яр і його морально-етичні якості.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Захистимо Протасів Яр” у коментарі виданню ZMINA.

Роман Ратушний

Скаргу подали  ще в січні 2022 року.

Суд, як пояснюють активісти, скасував рішення першої інстанції, яке винесла голова Солом’янського районного суду Людмила Шеремєтьєва в грудні 2021 року й повністю відмовив Корбану в задоволенні позовних вимог. 

Раніше Верховний Суд України скасував постанову Київського апеляційного суду на користь Корбана і направив справу на новий розгляд. 

Йдеться про справу про захист честі та гідності останнього, зокрема, про поширення Ратушним інформації щодо причетності Корбана до компанії-забудовника – ТОВ “Дайтона Груп”, спроб забудови Протасового Яру та морально-етично-кримінальних якостей політика.

Корбану присудили компенсацію за “моральні страждання” у розмірі 25 тисяч гривень.

Ратушний свого часту заявляв, що отримував погрози про викрадення від Корбана. Користувач фейсбуку Gennady Korban публічно в коментарях у фейсбуку робив це.

“Я тебя найду и тоже тегну”, “Я гляжу, ты на фронт хочешь съездить вместе со своим другом Рудыком”, – написав користувач, згадавши історію про викрадення в Дніпрі тодішнього голови Держкомзему Сергія Рудика.

Втім, пізніше сам Корбан заявляв руху “Чесно”, що це був не його акаунт. 

Фото: “Захистимо Протасів Яр”

Ратушний заявляв й про погрози від Андрія Смирнова, який досі працює в Офісі президента заступником керівника. 

Активіст оприлюднював запис телефонної розмови зі Смирновим, у якій останній каже, що не хоче довести ситуацію до стрілянини й що когось можуть “вивезти”. Це сталося після того, як Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому Яру для ТОВ “Дайтона Груп”.

Нагадаємо, депутати Київради підтримали рішення, аби на обох схилах Протасового Яру був ландшафтний заказник.

Зберегти територію від забудови в пам’ять про Романа Ратушного обіцяв мер Києва Віталій Кличко під час прощання з загиблим активістом. Ратушний спочатку брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру, потім став головою ініціативи, а невдовзі й громадської організації “Захистимо Протасів Яр”. 

Протасів Яр. Фото: Serhii Biriukov

Ратушний загинув 9 червня в бою під Ізюмом. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії він брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93 ОМБр “Холодний Яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом на Харківщині.

Одна з вулиць столиці — колишня Волгоградська в Соломʼянському районі — тепер має ім’я Романа Ратушного.

На початку серпня 2022 року у центрі Києва в Будинку-музеї Тараса Шевченка (пров. Шевченка, 8-А) відкрилась експозиція, присвячена пам’яті громадського активіста.

Про життя та діяльність Романа, а також спогади про нього — в матеріалі ZMINA: “Удар під дих цілому поколінню”: друзі та однодумці — про загибель на війні київського активіста Романа Ратушного.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter