Захисники Протасового Яру, лідером яких був Роман Ратушний, виграли у Верховному Суді справу проти Корбана

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадські активісти ініціативи “Захистимо Протасів Яр” спільно з київською громадою виграли у Верховному Суді у справі “Корбан проти Романа Ратушного і ГО “Захистимо Протасів Яр”. Верховний Суд України скасував постанову Київського апеляційного суду на користь Корбана і направив справу на новий розгляд в апеляцію.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Захистимо Протасів Яр” у фейсбуку.

Роман Ратушний. Джерело: фейсбук-сторінка ГО “Захистимо Протасів Яр”

Постанову Верховний Суд виніс 8 лютого цього року.

Відповідно до неї скасували рішення, ухвалене в першій інстанції Солом’янським райсудом, яким вимоги колишнього керівника апарату Дніпропетровської обласної державної адміністрації та ексголови партії “УКРОП” Геннадія Корбана переважно задовольнили.

Йдеться про справу про захист честі та гідності останнього, зокрема про поширення Ратушним інформації щодо причетності Корбана до компанії-забудовника – ТОВ “Дайтона Груп”, спроб забудови Протасового Яру та морально-етично-кримінальних якостей політика.

Корбану присудили компенсацію за “моральні страждання” у розмірі 25 тисяч гривень.

Ратушний свого часту заявляв, що отримував погрози про викрадення від Корбана. Користувач фейсбуку Gennady Korban публічно в коментарях у фейсбуку робив це.

“Я тебя найду и тоже тегну”, “Я гляжу, ты на фронт хочешь съездить вместе со своим другом Рудыком”, – написав користувач, згадавши історію про викрадення в Дніпрі тодішнього голови Держкомзему Сергія Рудика.

Втім пізніше сам Корбан заявляв руху “Чесно”, що це був не його акаунт. 

Фото: Захистимо Протасів Яр

Ратушний заявляв й про погрози від Андрія Смирнова, який досі працює в Офісі президента заступником керівника. 

Активіст оприлюднював запис телефонної розмови зі Смирновим, у якій останній каже, що не хоче довести ситуацію до стрілянини й що когось можуть “вивезти”. Це сталося після того, як Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому Яру для ТОВ “Дайтона груп”.

Нагадаємо, депутати Київради підтримали рішення, аби на обох схилах Протасового Яру був ландшафтний заказник.

Зберегти територію від забудови в пам’ять про Романа Ратушного обіцяв мер Києва Віталій Кличко під час прощання з загиблим активістом. Ратушний спочатку брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру, потім став головою ініціативи, а невдовзі й громадської організації “Захистимо Протасів Яр”. 

Протасів яр. Фото: Serhii Biriukov

Ратушний загинув 9 червня в бою під Ізюмом. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії він брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93 ОМБр “Холодний Яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом на Харківщині.

Одна з вулиць столиці — колишня Волгоградська в Соломʼянському районі — тепер має ім’я Романа Ратушного.

На початку серпня 2022 року у центрі Києва в Будинку-музеї Тараса Шевченка (пров. Шевченка, 8-А) відкрилась експозиція, присвячена пам’яті громадського активіста.

Про життя та діяльність Романа, а також спогади про нього — в матеріалі ZMINA: “Удар під дих цілому поколінню”: друзі та однодумці — про загибель на війні київського активіста Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter