У Будинку-музеї Тараса Шевченка відкрили пам’ятну експозицію Романа Ратушного

Дата: 05 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У центрі Києва, в Будинку-музеї Тараса Шевченка (пров. Шевченка, 8-А) відкрилась експозиція, присвячена пам’яті громадського активіста, засновника ГО “Захистимо Протасів Яр”, захисника України Романа Ратушного, який загинув на війні з російськими окупантами.

Про це пише “Новинарня” з посиланням на матір Романа – письменницю Світлану Поваляєву.

Роман Ратушний

У коментарі виданню завідувач музею Мирон Гордійчук, нині також мобілізований до лав ЗСУ, розповів, що через невеликий розмір музею на тлі режиму збереження оригіналів Шевченкових особистих речей експозицію дещо трансформували, щоб вивільнити простір, присвячений Ратушному.

Джерело: фейсбук-сторінка Світлани Поваляєвої

У цьому просторі можна побачити прапор повстанців Холодноярської республіки, що вкривав труну з тілом активіста й захисника країни – розвідника 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, його тактичну кепку з шевроном “Коти ЗСУ” і марку, присвячену Ратушному.

Джерело: фейсбук-сторінка Світлани Поваляєвої

На стіні розмістили портрет загиблого героя і текст:

“Роман Ратушний належав до нового покоління українців, готових сміливо відстоювати свої принципи та цінності. Активіст, який багато зробив для розвитку громадянського суспільства своєї країни: боровся проти незаконної забудови Києва, поліцейського свавілля, корупції.

Початок широкомасштабної війни став для всіх нас перевіркою на міцність, часом визначати, хто ми й на що готові для захисту свого. Роман пішов до територіальної оборони Києва, пізніше – приєднався до 93 бригади “Холодний Яр”.

Роман загинув. Але він триватиме в людях, яких і далі об’єднує, цінностях, які тепер захищатимуть вони”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що мати загиблого на фронті київського активіста 24-річного Романа Ратушного Світлана Поваляєва перерахувала кошти на розвиток проєкту “Історична правда” та сайту “Новинарня”.

Також у пам’ять про загиблого воїна та активіста його родина попросила підтримати музей Шевченка та Національну капелу бандуристів ім.  Майбороди.

Київський активіст, голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний загинув на фронті під Ізюмом Харківської області 9 червня, виконуючи бойове завдання.

Про його життя та діяльність, а також спогади про нього друзів і однодумців – у матеріалі ZMINA

“Удар під дих цілому поколінню”: друзі та однодумці – про загибель на війні київського активіста Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter