Зачистки в лавах російських силовиків: джерела повідомляють про затримання начальника Росгвардії

Дата: 17 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії ФСБ затримала заступника начальника Росгвардії Романа Гаврилова. 

Про це з посиланням на власні джерела повідомили журналіст-розслідувач Христо Грозєв та російські правозахисники з проєкту Gulagu.net.

Роман Гаврилов (зліва). Фото: chasdiy.org

У РФ підрозділи Росгвардії зазвичай використовують для придушення протестів, а на окупованих територіях вони виконують функції “жандармерії”. Росгвардія зазнала значних втрат під час війни в Україні.

Затримання, за словами Грозєва, здійснила військова контррозвідка ФСБ, а причиною став “витік військової інформації, що призвів до загибелі людей”.

“Три незалежні джерела повідомляють, що заступника начальника Росгвардії генерала Романа Гаврилова затримала ФСБ. Гаврилов раніше працював у Федеральній службі охорони, службі безпеки Путіна”, – розповів журналіст.

Правозахисники з Gulagu.net кажуть, що затримання відбулось у рамках справи про шпигунство за фактом витоку даних про переміщення російських військ в Україні й загибелі понад 100 росгвардійців, а також зриву низки заходів щодо захоплення територій та стратегічних об’єктів України. За їхніми даними, голова ФСБ Віктор Золотов зараз намагається потрапити на зустріч до Путіна, однак той “вивчає деякі “папки” з розвідданими” й не зустрічається ні з ким. 

Журналіст Грозєв говорить, що важко здогадатися, до чого саме призведуть такі дії, однак зрозуміло, що “Путін визнає глибину цієї операції”:

“Це так погано, що він міняє коней на переправі – велике ні-ні під час війни”.

За останній тиждень це не перша інформація про зачистки у силових колах Росії: 11 березня журналісти та автори кількох книг про російську владу та спецслужби Андрій Солдатов та Ірина Бороган повідомляли про поміщення під домашній арешт керівництва Служби оперативної інформації та міжнародних зв’язків ФСБ, яку ще називають 5-ю службою. Вона відповідала за надання Путіну інформації про політичні події в Україні напередодні вторгнення.

“Схоже, до Путіна нарешті дійшло, що його просто ввели в оману: 5-та служба, боячись роздратувати керівника, просто постачала його тим, що він сам хотів почути”,переконували Солдатов та Бороган. 

Джерела журналістів повідомляли, що офіційною причиною затримання стало нецільове використання коштів, виділених на операції, а також погана розвідувальна інформація.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter