Росія ввела до Херсона, де люди протестують проти окупації, своїх силовиків: затримали вже понад 400 українців

Дата: 09 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Росія ввела до тимчасово окупованого Херсона підрозділи Росгвардії, які затримують цивільних. 

Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

Ілюстративне зображення

Підрозділи силовиків окупанти перекинули, щоб запровадити в місті адміністративно-поліцейський режим. За даними Генштабу, нині росіяни вже неправомірно затримали понад 400 українців. 

Про можливість перекидання Росією до України підрозділів Росгвардії експерти говорили ще до початку війни. Розслідувальна група Conflict Intelligence Team 3 лютого опублікувала інформацію про те, що колона техніки, характерної для Росгвардії, рухається з Чечні в північно-західному напрямку. 

У Росії підрозділи Росгвардії зазвичай використовують для придушення протестів. Навіть у своїй країні, як зазначають дослідники Центру аналізу європейської політики (CEPA), росгвардійці відомі особливою жорстокістю до населення, наприклад без причин б’ють кийками затриманих по голові. 

“Росгвардія – це не армійські частини, а своєрідна жандармерія, покликана забезпечувати порядок на окупованих територіях”, – пояснював російський експерт Олександр Данилюк

Медійна ініціатива за права людини та Крим SOS наразі шукають інформацію про осіб, захоплених окупаційними силовиками у Херсоні та області, аби зрозуміти, як їм можна допомогти.
 
Громадян просять повідомляти будь-яку відому інформацію про затриманих на Херсонщині цивільних осіб на гарячу лінію: +380959310065 (Vodafone), +380973276956 (Київстар). Також ці номери доступні у WhatsApp та Signal.
 
Про використання Росгвардії на окупованих частинах Донбасу місцеві жителі повідомляли ще у 2015 році. Зокрема, силовики займалися репресіями щодо цивільних осіб та брали участь у роботі патрулів, основною метою яких було залякати населення.
 
Нагадаємо, що після захоплення російськими військовими Херсона місцеві жителі виходять на акції протесту проти тимчасової окупації. Роблять вони це попри погрози та вогонь, який росіяни відкривають у повітря. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter