За самовільне залишення частини торік судили понад 1,5 тисячі українців

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

За 2023 років в Україні суди засудили за самовільне залишення частини щонайменше 1 577 військових, з яких 30 – жінки. 

Про це розповів голова Верховного Суду Станіслав Кравченко в інтерв’ю Інтерфакс-Україна. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Самовільне залишення частини є найпоширенішим злочином серед військовослужбовців, бо становить більш як половину (61%) з усіх злочинів проти військової служби. 

Торік також за втрату військового майна засудили 37 осіб, ще 35 – за порушення правил поводження зі зброєю, 32 – за ухилення від військової служби через завдання собі каліцтва, а ще 113 за дезертирство.

Точну кількість українських військових, які самовільно залишили військову частину, назвати важко. Втім, цього року до парламенту внесли законопроєкт, у пояснювальній записці до якого наводили загальну цифру військових правопорушень у майже 19 тисяч. Водночас лише впродовж січня-квітня поточного року зареєстрували понад 10 тисяч таких. 

Нагадаємо, що торік президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не може призначати м’якше покарання за дезертирство та самовільне залишення частини. Також цей закон дозволив судити військових, які, за їхніми словами, фізично не можуть виконувати наказ.

Критики звертали увагу, що автори просто намагаються перекласти відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter