За роки великої війни в Україні через вживання тютюну могли передчасно померти близько 300 тисяч людей

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

За час, поки триває повномасштабне російське вторгнення, в Україні передчасно померли близько 300 тисяч людей від епідемії вживання тютюну.

Про це розповів виконавчий директор ГО “Життя” Дмитро Купира під час дискусії в Українському кризовому медіацентрі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Alamy

Такі розрахунки Купира зробив, орієнтуючись на дані про те, що від хвороб, спричинених вживанням тютюну та нікотину, в Україні щорік передчасно помирає близько 100 тисяч людей.

“Це абсолютно величезна цифра, особливо в умовах тектонічних демографічних змін”, – каже він. 

Активісти звертають увагу на проблему дитячого куріння. Так, статистика свідчить, що в Україні демонстрація тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є найбільш поширеним видом реклами. Водночас 63% дітей віком 13–15 років (дані за 2017 рік) та 73% молоді віком 18–29 років (дані за 2023 рік) наражаються на таку рекламу.

Експерти вказують, що діти та підлітки, що спостерігають тютюнову викладку, на 64% більше схильні до початку курінняі Дані Американської академії педіатрії. В Україні серед дітей віком 13–15 років 15% є споживачами тютюнових виробів та 18% використовують електронні сигарети.

“Тютюнова індустрія масово порушує як антитютюновий закон №2899-IV, так і Закон України “Про рекламу”, – додає представник всеукраїнської кампанії “Молодь вільна від куріння” Олег Слабоспицький.

Нагадаємо, що цього року Всесвітня організація охорони здоров’я вперше у своїй історії виступила з рекомендаціями, як кинути палити тютюн. 

В Україні 30% людей вживають тютюнові або нікотинові вироби. З поточного року уряд затвердив нові пакування для сигарет з більшою кількістю інформації про наслідки паління. 

Фотографія обкладинки: Jelly Tse

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter