Уряд затвердив нові пакування для сигарет з більшою кількістю інформації про наслідки паління

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

З 11 січня 2024 року набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів, на яких попередження про шкоду і наслідки куріння тепер будуть займати 65% від загальної площі. 

Про це розповіли у Центрі громадського здоров’я. 

Приклади зображень, які наноситимуть на пачки цигарок. Скриншот з наказу МОН

У Міністерві юстиції розробили 14 варіантів текстів та ілюстрацій, які можна наносити на пачки цигарок. Їх підбирали з бібліотек зображень тих країн, де медичні попередження довели свою ефективність, наприклад, в Австралії, Таїланді та Канаді, а також серед зображень міжнародних неприбуткових організацій CTFK та Vital Strategies. 

Серед макетів нагадування, що куріння викликає рак горла, абсолютну більшість випадків раку легень, підвищує ризик виникнення всіх онкозахворювань на 20%, руйнує зуби та призводить до їх втрати та загалом вбиває. 

Куріння тютюну у 70% випадків викликає хронічне обструктивне захворювання легень, які, за даними ВООЗ, є третьою причиною смертності у світі. В Україні куріння забирає в середньому 130 тисяч життів на рік й нині 27% населення старше 18 років є курцями. 

З початком повномасштабного російського вторгнення кількість курців горючих сигарет в Україні зросла на майже 5%, кажуть дослідники. Найбільше серед українських курців чоловіків у віці 30–59 років. 

Активісти, які борються з палінням, радять урядам у світі зосереджувати увагу на боротьбі з палінням серед молоді. До прикладу, автори дослідження консорціуму Global Burden of Disease зазначають, що тютюн починають курити зазвичай у віці від 19 до 25 років. 

Людина, яка за день викурює пачку сигарет, побачить попередження про шкоду куріння кожного разу, коли бере пачку, —  це щонайменше 20 разів на день і 7000 разів на рік. Реалістичні зображення справжніх хвороб, спричинених курінням,  допоможуть усвідомити проблему, прийняти рішення кинути курити, а наявність сервісу, куди можна звернутися за допомогою, додасть мотивації для дій”, – зазначає в.о. керівника відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Наталя Гриб

Нагадаємо, що торік в Україні заборонили курити електронні сигарети в громадських місцях. 

Фотографія обкладинки: Oliver Sved/Fotolia

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter