З липня заборонять курити електронні сигарети в громадських місцях

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

З 11 липня набувають чинності норми щодо заборони курити електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну в громадських місцях. 

Про це йдеться в ухваленому ще торік у грудні законі. 

Фото: Jaime Saldarriaga / Reuters

Курити електронні сигарети заборонять у приміщенні та поруч із закладами охорони здоров’я, спортивними та навчальними закладами, біля та всередині закладів громадського харчування, також у закладах культурного призначення, до прикладу кінотеатрах і театрах. Палити не можна й у приміщеннях органів державної влади, гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених місць), дитячих майданчиках, вокзалах та автостанціях, зупинках громадського транспорту.

Не можна також курити електронні пристрої для нагрівання тютюну й у ліфтах, підземних переходах, громадському транспорті та таксі. 

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено, а також в інших місцях, визначених, наприклад, рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, передбачає накладення штрафу 51–170 гривень, а в разі повторного протягом року порушення – 170–340 гривень. 

Фото: Volodymyr Petrov

Це лише частина обмежень, що передбачає ухвалений торік у грудні закон. Уряд ще має запровадити штрафи:

  • 1020 гривень за продаж електронних сигарет і засобів нагрівання тютюну неповнолітнім, за повторне порушення – 10 200 гривень;
  • 1 тисяча гривень – за куріння електронних сигарет у громадських місцях, 10 тисяч гривень – за повторне порушення;
  • 3 тисячі гривень для власників за куріння в кафе, барах і ресторанах, а за повторне порушення – 15 тисяч гривень.

Окрім цього з липня 2023-го діятиме заборона на рекламу електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, продаж ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток, а з початку 2024-го медичні попередження на пачках мають займати 30% площі.

Україна ще 2006 року ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 мільйонів людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 тисяч життів – 12% загальної смертності.

Майже 80% загальної чисельності померлих в Україні припадає на хвороби системи кровообігу, новоутворення, хвороби органів дихання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter