В Україні 30% людей вживають тютюнові або нікотинові вироби

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні щонайменше 30% населення вживають тютюнові або нікотинові вироби. 

Такі дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), представлені в Українському кризовому медіацентрі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Volodymyr Petrov

Дослідники опитали загалом 2009 респондентів наприкінці минулого року. 

Із загальної кількості курців 75 % вживають сигарети промислового виробництва, 18 % – тютюнові вироби для електронного нагрівання, 16 % – електронні сигарети, 11 % – кальяни. Соціологи кажуть, що зі зростанням віку респондентів відсоток куріння зменшується.

Водночас громадськість, що опікується питанням обігу тютюну та нікотинових виробів, вважає, що індустрія намагається відновити динаміку поширеності куріння в Україні.

“Якщо з 2010-го по 2017 рік вживання тютюну серед дорослого населення знизилось на 20 %, а серед дитячого на 25 %, і Україна була хрестоматійним прикладом захисту населення від шкоди тютюну, то потім падіння зупинилось, і навіть бачимо тенденцію до зростання саме за рахунок молодого населення, і зокрема молодих жінок”, – каже виконавчий директор ГО “Життя” Дмитро Купира.

Активісти, які борються з палінням, не вперше радять урядам у світі зосереджувати увагу саме на боротьбі з палінням серед молоді. До прикладу, автори дослідження консорціуму Global Burden of Disease зазначають, що тютюн починають курити зазвичай у віці від 19 до 25 років. 

Нагадаємо, що з 2024-го в Україні затвердили нові пакування для сигарет з більшою кількістю інформації про наслідки паління. Однак досі більшість тютюнових виробів не мають оновленого маркування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter