За роки незалежності 230 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

З 1991 року від торгівлі людьми постраждало майже 230 тисяч українців.

Про це розповів голова місії представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні – Агентства ООН з питань міграції Ан Нгуєн, повідомляє Укрінформ.

Із загальної кількості постраждалих від сучасного рабства 70 тисяч стали жертвами торгівлі людьми у 2015–2017 роках. Водночас віднедавна в Україні збільшується кількість звернень по допомогу від потерпілих.

“У 2018 році звернувся по допомогу 221 громадянин – це на 11, 6 % більше, ніж у 2017 році: тоді було 198 звернень по допомогу. І це вдвічі більше, ніж було таких звернень до Мінсоцполітики у 2016 році”, – розповів заступник міністра з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський.

Наразі Мінсоцполітики надало статус осіб, постраждалих від торгівлі людьми, 867 українцям. Серед них, зокрема, 333 жінки, 446 чоловіків, а також діти. Основним видом рабства, від якого потерпають українці, стала трудова експлуатація (454 випадки), на другому місці – сексуальне рабство (221 випадок), а на третьому – жебракування (57 випадків). 

“Коли ми говоримо, у яких же країнах громадяни України потерпають від цього виду злочину, то на першому місці – РФ, на другому – Польща, потім Туреччина, Німеччина, Об’єднані Арабські Емірати, Італія та Китай”, – зазначив Ніжинський.

Зі свого боку правоохоронці цьогоріч виявили вже 278 випадків торгівлі людьми.

“Загалом досудове розслідування завершено в межах 211 проваджень цієї категорії, а це більше на 46,5 %, ніж у 2018 році”, – розповів директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

Відомо, що Україна перебуває на 49-й позиції зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. В умовах рабства живуть 301 тисяча людей у країні. Правозахисники неодноразово казали, що українські суди не карають винних у торгівлі людьми ефективно. Такі люди зазвичай навіть не отримують тюремного строку за свої злочини.

Найчастіше жертвами торгівлі людьми в Україні стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляють у трудове рабство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter