За рік з Китаю продали Росії дронів на понад 12 мільйонів доларів – NYT

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За рік неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай продав росіянам безпілотників та комплектувальних до них на суму понад 12 мільйонів доларів. 

Про це пише The New York Times.

Китай продав Росії безпілотників і комплектувальних до них на суму понад 12 мільйонів доларів за рік, що минув після повномасштабного вторгнення в Україну, згідно з офіційними даними російської митниці, які видання отримало від стороннього постачальника даних.

Постачання складалися з продукції DJI та низки менших компаній і часто здійснювалися через дрібних посередників та експортерів.

Складні канали збуту та нечіткі описи продукції в експортних даних не дають змоги точно встановити, чи є в китайській продукції американські компоненти.

Офіційні продажі, ймовірно, є лише частиною більшого потоку технологій через неофіційні канали та інші дружні до Росії країни, такі як Казахстан, Пакистан і Білорусь.

Повідомляється, що продажі дронів DJI до Росії продовжуються, навіть незважаючи на те, що компанія заявила про призупинення постачання як до Росії, так і до України.

Продукція компанії DJI становила майже половину постачань китайських дронів до Росії, згідно з митними даними.

Частина з них була продана безпосередньо DJI через iFlight Technology, дочірню компанію DJI.

Відомо, що загалом майже 70 китайських експортерів продали до Росії 26 різних марок китайських безпілотників з моменту вторгнення.

Другий за величиною проданий бренд – Autel, китайський виробник безпілотників з дочірніми компаніями в США, Німеччині та Італії. Експортери продали його дронів на суму майже 2 мільйони доларів, а остання партія була відправлена в лютому 2023 року.

На своєму вебсайті компанія рекламує продажі поліцейським силам США.

Представник DJI заявив, що компанія не знайшла жодних записів про прямі продажі до Росії із 16 квітня 2022 року і що вона розслідуватиме діяльність інших фірм, які продають продукцію Росії.

Компанія Autel повідомила в електронному листі, що їй нічого не відомо про будь-які продажі до Росії і що вона проводить внутрішнє розслідування з цього приводу.

Як відомо, 25 березня розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за підозрою у воєнному злочині Володимир Путін заявив, що Росія розмістить ядерну зброю в Білорусі.

Китай не засудив підриву з боку Росії засад Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектури ядерного роззброєння та системи міжнародної безпеки загалом. Речниця МЗС КНР Мао Нін під час брифінгу 27 березня виступила за “мирні перемовини”.

Мао Нін

“У питанні України ми виступаємо за політичне врегулювання кризи й сприяння перемовинам про мир. Китай підтримує комунікацію з усіма сторонами та продовжуватиме у власний спосіб відігравати конструктивну роль, сприяючи деескалації ситуації”, – сказала речниця зовнішньополітичного відомства Китаю.

За її словами, у Пекіні сподіваються, що “США також діятимуть відповідально, створюючи необхідне середовище та умови для мирних перемовин між зацікавленими сторонами, а не підливатимуть масла у вогонь”.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі розкритикував заяви китайського лідера Сі Цзіньпіна про те, що КНР нібито є неупередженою стороною в російсько-українській війні.

“Вони не засудили вторгнення. Вони не припинили купувати російську нафту і російські енергоносії. Президент Сі вважав за потрібне прилетіти аж до Москви, жодного разу не поговорив із президентом Зеленським, не відвідав Україну, не поцікавився поглядом українців. І він і його режим продовжують повторювати російську пропаганду про те, що це якась війна Заходу проти Росії, що це якась екзистенційна загроза. Як на мене, це просто купа нісенітниць”, – додав він.

Водночас він наголосив, що про неупередженість Китаю можна було б говорити, якби він був готовий почути українську сторону й підтримував би такі перемовини між Києвом і Москвою, які б ураховували українську позицію.

Напередодні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернув увагу, що Китай жодного разу за дев’ять років війни не виступив проти російської агресії та звірств, що чинить Російська Федерація на тимчасово окупованих українських землях. 

МЗС Китаю також проігнорувало запит видання ZMINA щодо прохання прокоментувати, чому країна не долучилася до Кримської платформи

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

У березні 2023 року речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що домовлятися про мир з Україною зараз неможливо, Росія продовжить воювати, щоб захопити українські землі. 

“Поки що жодних передумов для переходу процесу в мирне русло немає. Для нас абсолютним пріоритетом продовжує залишатися і залишатиметься завжди досягнення поставлених цілей. Наразі вони можуть бути досягнуті лише військовим шляхом”, – цитує Пєскова агентство РИА Новости.

За даними Офісу генпрокурора України станом на березень 2023 року, унаслідок військової збройної агресії РФ скоєно 72 тисячі воєнних злочинів. Загинули майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Із 24 лютого 2022 до 15 лютого 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 21 293 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в 1141 населеному пункті України: 8 006 загиблих і 13 287 поранених.  В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Ірпінь, Київська область, 1 квітня 2022 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter