МЗС закликає зібрати Радбез ООН і дати сигнал Лукашенку через заяву Путіна про ядерну зброю в Білорусі

Дата: 26 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України офіційно закликало зібрати Радбез ООН і дати сигнал самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку через розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї.

Відповідну заяву міністерство оприлюднило вдень 26 березня.

Зовнішньополітичне відомство України відзначило, що намір Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю – черговий провокативний крок злочинного путінського режиму, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому. 

Україна звертається до білоруського суспільства з закликом не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території Білорусі ядерної зброї всупереч її зобов’язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника Кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього, підкреслили в МЗС.

“Звертаємося до держав “Групи семи” та Європейського Союзу попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки для Білорусі, у разі її згоди прийняти на своїй території тактичну ядерну зброю від Росії”, – закликали в міністерстві.

Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу Кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, зокрема й як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення погроз агресії з використанням ядерної зброї. 

Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

МЗС України

Україна закликала всіх членів світового співтовариства довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжити рішучі заходи задля запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї.

Як відомо, 25 березня розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за підозрою у воєнному злочині Володимир Путін заявив, що Росія розмістить ядерну зброю в Білорусі.

Міжнародна кампанія із заборони ядерної зброї (ICAN) розкритикувала цю заяву Путіна. 

“Поки президент Путін володіє ядерною зброєю, Європа не може бути в безпеці. Поки країни продовжують вважати ядерну зброю чимось іншим, ніж глобальною проблемою, це допомагає Путіну прикривати свою поведінку”, – цитує в. о. керівника ICAN Даніеля Гоґста Gardian.

В ICAN також заявили, що Путін виправдовує небезпечну ескалацію тим, що країни НАТО десятиліттями обмінювалися ядерною зброєю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter