З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай збільшив витрати на російські енергоносії

Дата: 28 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного неспровокованого вторгнення Росії в Україну Китай продовжив збільшувати залежність від російських енергоресурів. Витрати на них зросли на 15 мільярдів доларів.

Про це повідомляє британське агентство Bloomberg.

Витрати на закупівлю сирої нафти, нафтопродуктів, газу та вугілля протягом березня-липня зросли до 35 млрд доларів проти приблизно 20 млрд дол аналогічного періоду минулого року.

Попри те, що імпорт сирої нафти з Росії зменшився порівняно з червнем до 7,15 млн тонн, він все ще на 8% перевищував минулорічний показник. Таким чином Росія залишається основним джерелом постачань для китайських нафтопереробників.

Імпорт зрідженого природного газу також знизився проти червня до приблизно 410 тис. тонн, але є на 20% вищим, ніж торік. Обсяги не включають імпорт трубопровідного газу, дані про який митниця не повідомляє з початку року. 

Варто зазначити, що трубопроводи є основним каналом транспортування газу з Росії до Китаю.

“Незважаючи на уповільнення економіки, Китай збільшив свої витрати на російські енергоносії до 7,2 млрд дол у липні з 4,7 млрд дол у відповідному місяці минулого року”, — зазначили в агентстві.
 
 Bloomberg із посиланням на західного чиновника повідомляє, що РФ звернулась до кількох азійських країн з пропозицією обговорити можливі довгострокові нафтові контракти з великими знижками. Росія провадить попередні розмови про знижки до 30%, оскільки офіційні особи США продовжують просувати план, який обмежує ціни на нафту.

“Цей план дозволить третім сторонам легко купувати російську сиру нафту за низькою ціною, встановленою західними країнами”, – пояснює агентство.

Росія також може намагатися знайти покупців на заміну нафти, яку вона зараз продає в Європу.

Міністр туризму Індонезії Сандіага Уно заявив, що Росія запропонувала їй продавати нафту “за ціною, яка на 30% нижча, ніж ціна міжнародного ринку”.

Він додав, що президент країни Джоко Відодо розглядав цю пропозицію, “але виникла розбіжність. Є побоювання, що ми постраждаємо від ембарго США”.

Як відомо, шостий пакет санкцій ЄС через неспроваковане вторгнення Росії в Україну передбачає заборону на російську нафту та на використання третіми країнами компаній блоку для надання страхових і фінансових послуг. Ця заборона набирає чинності 5 грудня. Утім офіційні особи США стурбовані тим, що нинішня система суттєво підвищить ціни на нафту та принесе Росії надприбуток.
 
Деякі європейські країни підтримали ідею створення винятку для заборони страхування нафти, що продається за встановленою на міжнародному рівні ціновою межею, але інші заявили, що така система працюватиме лише в тому випадку, якщо великі азійські покупці російської нафти, зокрема Індія, погодяться брати участь.

При цьому наразі незрозуміло, яку позицію займає більшість азійських країн щодо плану. Небагато країн публічно висловили підтримку.

За словами джерел, ознайомлених з поглядами індійських компаній, Індія неохоче приєднується до схеми обмеження цін, оскільки її галузь побоюється, що може програти іншим покупцям у можливості купувати російську нафту за зниженими цінами. 

Чиновники, які просувають план, хотіли б ввести його в дію до того, як на початку грудня набудуть чинності санкції ЄС проти нафти.

Міністр фінансів США Джанет Йєллен раніше заявляла, що цінові обмеження позбавлять президента РФ Путіна таких необхідних йому доходів, водночас утримуючи світові ціни на нафту на низькому рівні в міру набуття чинності санкціями ЄС.

Відомо, що Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і планує повне знищення України.

З 24 лютого до 23 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 13 560 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 5 614 цивільних осіб загинули, з них 362 дитини, 7 946 цивільних осіб отримали поранення, з них 610 дітей. 92 відсотки цих втрат були спричинені використанням вибухової зброї широкого радіуса дії в населених пунктах.

В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення у м. Тростянець Сумської області, липень 2022 рік

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад три мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Cходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України в РФ перевищила три мільйони. При цьому половина з цього числа – це жителі з районів, які контролюють незаконні збройні формування Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter