За п’ять років в Україні придбали 25 тисяч електромобілів

Дата: 17 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

За останні п’ять років в Україні придбали майже 25 тисяч електромобілів.

Про це повідомляє “Урядовий кур’єр”.

За даними видання, найбільше таких машин у великих містах, але останнім часом зростає їхня кількість і в регіонах. Приміром, на Черкащині на кінець 2019 року було зареєстровано 337 електромобілів.

Як розповіли виданню в сервісному центрі МВС у Черкаській області, протягом нинішнього року на територію регіону вже ввезено 102 такі автомобілі. П’ять з них одержали нові номери із зеленим шрифтом.

Усього ж таких номерів в Україні видано понад 500. Завдяки цим номерним знакам у Європі в електромобілів є низка преференцій, зокрема в’їзд туди, куди заборонено автівкам з бензиновими двигунами, безкоштовні паркувальні місця тощо.

Стабільно серед присутніх брендів першість тримає Nissan, який охоплює 39% ринку. Значно посилила свою присутність Tesla, займаючи 30% ринку та майже подвоївши свої показники торік.

Стримують активне поширення електрокарів високі ціни та мала потужність акумуляторів, яких без підзарядки поки що вистачає на порівняно невеликі відстані. Окрім того, за мінусових температур дуже швидко сідає батарея.

Найболючішою проблемою є акумулятори, строк служби яких становить п’ять-вісім років. Заміна або ремонт старої батареї за вартістю може зрівнятися з ціною самого електромобіля.

Як відомо, за підсумками 2018 року Україна опинилася серед лідерів у Європі за зростанням кількості електромобілів, поступившись лише Нідерландам. Директор аналітичної компанії IRS Group Іван Любарський прогнозував, що попит на електромобілі, які допомагають зберігати екологію, може суттєво зрости, щойно для них з’явиться краща інфраструктура: наразі в Україні на шість електромобілів припадає лише одна зарядка. 

Згідно з дослідженнями, 93% українців вважають охорону довкілля важливим питанням, а 87% переконані, що можуть особисто відігравати роль у його захисті.

За даними ВООЗ, щороку 7 мільйонів людей у світі помирають від хвороб, пов’язаних з наслідками забруднення повітря. Понад 90% таких смертей припадає на країни з низькими доходами населення. Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter