За понад рік повномасштабної війни економіка України втратила близько 36 мільярдів гривень унаслідок закриття доступу до відкритих даних

Дата: 25 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Економіка України за 13 місяців війни втратила щонайменше 36 мільярдів гривень внаслідок закриття доступу громадян до відкритих даних. Через закриття публічних реєстрів українські громадяни та бізнес щодня втрачають близько 90 мільйонів гривень.

Про це йдеться у звіті “Економічний ефект відкритих даних в Україні”, який підготувала Київська школа економіки у межах USAID/UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS”.

Ілюстративне фото. Джерело: tax.gov.ua

Аналітики з YouControl як вхідні параметри використали результати даного звіту, для того, аби розрахувати суму економічних втрат від закриття даних, які згідно з законом мають бути відкритими.

За базовий рік для оцінювання розміру ринку відкритих даних обрано 2020 як останній рік, для якого наявні річні дані щодо загальної зайнятості в Україні, а також річні дані щодо ВВП України.

У дослідженні зазначається, що “представлена у звіті інформація базується на темпах розвитку економіки та сфери відкритих даних України до 24 лютого 2022 року, початку воєнного нападу Росії на Україну“.

Для оцінювання у 2020 році використовують кілька можливих сценаріїв – консервативний та оптимістичний.

“Відповідно до оптимістичного сценарію, ринок України зростатиме на 15,7% в рік, оскільки Україна за класифікацією зрілості відкритих даних та прогресу їх розвитку є частиною кластера “країн, що швидко розвиваються”. За такого зростання у 2025 році ринок відкритих даних досягне 103,4 млрд гривень. Проте консервативний сценарій дає більш скромні результати. За цього сценарію ринок відкритих даних України зростатиме так само як зростав ринок відкритих даних ЄС на ранньому періоді його розвитку. Як орієнтир використовується середньорічне зростання ринку ЄС протягом 2005-2015 років – 8,2%. Відповідно, ринок відкритих даних України може досягнути 38,6-46,8 млрд гривень, або 0,78-2,08% ВВП у 2025 році”, – йдеться у звіті.

Скриншот зі звіту

Оскільки доступ населення до відкритих даних був закритим на період воєнного стану, то майже весь обчислений обсяг потенційного економічного ефекту можна вважати економічними втратами, понесеними економікою України внаслідок закриття ключових державних реєстрів:

  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР),
  • Дані про фінансову звітність компаній від ДПС,
  • Реєстр судових рішень,
  • Реєстр декларацій держслужбовців,
  • Реєстр корупціонерів.

Винятком є статистика і відкриті дані, котрі оприлюднюються Національним Банком України, який попри певні затримки, швидко відновив вчасне, повне і актуальне оприлюднення більшості своїх датасетів.

Більшість даних НБУ стосується діяльності лише 1,4 тисячі установ фінансового ринку. Фінансові установи, хоч і мають вагомий економічний вплив, є невеликою часткою від усього бізнесу — сотень тисяч підприємств та мільйонів ФОП, зареєстрованих в Україні.

Отже, актуальна інформація про стан 99% бізнесу України уже більше як рік офіційно закрита.

Нагадаємо, у серпні минулого року Міністерство цифрової трансформації запропонувало зміни до нормативних актів, що дозволять під час війни відмовитися від принципів відкритості даних, — низка правозахисних організацій виступила проти цього.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter