Мінцифри запропонувало частково скасувати доступ до відкритих даних на час війни, правозахисники проти

Дата: 20 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації запропонувало зміни до нормативних актів, що дозволять під час війни відмовитися від принципів відкритості даних, — низка правозахисних організацій виступила проти цього.

Відповідна заява оприлюднена на сайті Антикорупційного штабу.

Джерело: pexels.com

У документі уточнюється, що Мінцифри запропонувало в умовах дії надзвичайного та/або воєнного стану, оголошеного на території України або в окремих її областях, дати можливість розпорядникам інформації відступати від принципів відкритості та доступності даних. У міністерстві закликали до публічного обговорення запропонованих змін.

На думку підписантів заяви, запропоновані зміни дозволять в “ручному режимі” частково та/або повністю припиняти доступ до наборів даних за допомогою інтерфейсу прикладного програмування.

“На сьогодні оприлюднення наборів даних у формі відкритих даних здійснюється за такими принципами: відкритість за замовчуванням, оперативність, доступність використання, інтероперабельність, постійна застосовність та інклюзивність розвитку”, — наголосили правозахисники.

На їхню думку, запропоновані зміни на практиці призведуть до того, що “кожен орган зможе без будь-якого пояснення закрити інформацію, посилаючись на воєнний стан, який вже 6 місяців триває в Україні”.

У заяві нагадали, що в Україні з 2011 року гарантовано право кожному на доступ до публічної інформації з урахуванням принципу максимальної відкритості. Зокрема, Закон України “Про доступ до публічної інформації” визначає процедуру доступу до публічної інформації шляхом обов’язкового її надання/оприлюднення у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання в найрізноманітніших цілях.

На сьогодні відсутні будь-які дослідження або аналітика, які б підтверджували, що оприлюднення відкритих даних зашкодило життю та здоров’ю українців, уточнили правозахисники.

Також з 24 лютого 2022 року, дати повномасштабного наступу РФ, не було зареєстровано жодної справи щодо воєнних злочинів з боку Росії проти юридичних або приватних осіб, пов’язаних з використанням публічної інформації з державних реєстрів.

Міноборони теж не надавало інформації, що будь-які воєнні злочини з боку РФ були пов’язані з використанням державних публічних реєстрів. Натомість Головне розвідувальне управління Міноборони України визнало, що “бази даних українських громадян попадають в руки рашистів під час захоплення адміністративних будівель або ж за допомогою колаборантів-зрадників”.

“Зважаючи на вищенаписане можна стверджувати, що перелік наборів публічної інформації, затверджений Постановою №835 у редакції від 11 лютого 2022 не несе жодної загрози українському суспільству. Тому внесення змін в Постанови № 835 та № 867 призведе до закриття інформації на основі змін, запропонованих Міністерством цифрової трансформації. При цьому в органах, де є працівники, відповідальні за відкриті дані, вони опиняться під загрозою звільнення”, — йдеться в заяві.

Правозахисники закликали Міністерство цифрової інформації відмовитися від цієї ініціативи, адже внесення таких змін до підзаконних актів не лише суперечить законодавству у сфері публічних даних, а й створює загрозу розвитку відкритих даних в Україні.

Водночас вони звернулися до Мінцифри з проханням повернути повноцінний доступ до окремих публічних реєстрів, які перестали функціонувати з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та змусити розпорядників оприлюднювати дані, яких вимагає закон та які є важливими для бізнесу та громадськості.

На сьогодні звернення підписали 18 громадських організацій, зокрема, Антикорупційний штаб, Асоціація відкритих даних, Харківський антикорупційний центр, ВО Автомайдан, Платформа Громадський контроль, Центр журналістських розслідувань “Сила правди”, Фундація DEJURE та інші.

До російського вторгнення Україна була одним з лідерів за рівнем розвитку сфери відкритих даних. Згідно з даними рейтингу Open Data Maturity, у 2021 році країна посіла шосте місце серед усіх європейських країн з відкритості даних.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з 1 серпня 2022 року після вимушеної паузи через повномасштабне вторгнення РФ в Україну портал відкритих даних Data.gov.ua відновив роботу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter