Портал відкритих даних Data.gov.ua відновив роботу – Мінцифри

Дата: 01 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Портал відкритих даних Data.gov.ua відновив роботу після вимушеної паузи через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації України.

Фото: Міністерство цифрової трансформації України

“Ми провели аналіз опублікованих наборів даних та тимчасово вилучили з публічного доступу інформацію, що може становити загрозу національній безпеці, та відкрили для загального доступу портал.

Відновлення роботи порталу – показник того, що Україна продовжує йти шляхом прозорості й підзвітності влади. Відкриті дані стали одним із головних інструментів українців для боротьби з корупцією.  А зараз вони стануть фундаментом швидкої відбудови нашої держави”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з оприлюдненою інформацією, фахівці Мінцифри продовжують працювати над змінами законодавства щодо нових правил доступу до відкритих даних під час воєнного стану, а також розширюють перелік наборів відкритих даних, щоб додати інформацію, необхідну для плану відновлення України.

У Мінцифри також наголосили, що до російського вторгнення Україна була одним з лідерів за рівнем розвитку сфери відкритих даних. Згідно з даними рейтингу Open Data Maturity, у 2021 році країна посіла шосте місце серед усіх європейських країн з відкритості даних.

Відкриті дані допомагають контролювати роботу державних органів, покращувати державні послуги та створювати нові.

Нагадаємо, що 5 липня Міністерство цифрової трансформації на конференції з післявоєнного відновлення України у швейцарському місті Лугано презентувало міжнародну ініціативу стрімкого відновлення та розвитку України через інновації та цифровізацію Digital4Freedom. 

У міністерстві пояснили, що ініціатива покликана зменшити паперовий обіг, пришвидшити перехід до безготівкових розрахунків та розбудову цифрової галузі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter