За понад 10 років влада у Росії переслідувала за політичними мотивами більш ніж три тисячі людей

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Від 2012 року у Росії під політично умотивовані переслідування потрапили щонайменше 3425 людей, а найчастіше російська влада переслідує власних громадян за намагання реалізувати право на асоціацію, свободу совісті та свободу слова. 

Такі дані правозахисників з “ОВД-Інфо”. 

Фото: АР

Найчастіше фігурантами кримінальних справ ставали чоловіки від 30 до 50 років. 

Кількість людей, яких переслідують прямо зараз, – це ті, кого позбавили волі, ті, хто має вирок без позбавлення волі, ті, хто перебуває під слідством або виїхали з Росії, — сягнула двох тисяч. Правозахисники додають, що ця цифра не враховує людей, про переслідування яких вони знають, а про місцеперебування – ні. 

Дослідники дізнались, що до початку повномасштабної війни основними тематиками переслідування у РФ були свобода асоціацій та свобода совісті, після цього основною тематикою репресій стала свобода слова.

Ще у 2012 році, якщо дивитись на Росію загалом, політично умотивовані переслідування фіксували лише у 16 регіонах, за три роки їх стало вже 56, а після 2022-го про подібні переслідування знають вже з усіх російських регіонів. Аналітики також порівняли переслідування у російських регіонах та в окупованому росіянами Криму. Виявилось, що півострів став другим за кількістю політичних переслідувань після Москви. 

Росія ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну за кількістю політв’язнів наздоганяла пізній СРСР, а після 24 лютого 2022 року ситуація там лише погіршилась. За минулий рік кримінальні справи за тільки-но уведеною в законодавство країни репресивною статтею щодо “фейків про армію” силовики відкривали в середньому кожного робочого дня, а без затримань у РФ минуло менше ніж 20 днів. 

Нагадаємо, що російські силовики хочуть домогтись реального терміну у колонії замість штрафу для правозахисника Дмитра Орлова. Російські посадовці вважають, що “гостре відчуття справедливості” у чоловіка є симптомом розладу психіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter