Російські силовики хочуть домогтись реального терміну у колонії замість штрафу для правозахисника Дмитра Орлова

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії прокуратура вирішила оскаржити вирок за так звану “повторну дискредитацію армії” для правозахисника та співголови правозахисної організації “Меморіал” Дмитра Орлова. 

Про це повідомили у правозахисному центрі “Меморіал”. 

Орлов під час одиночного пікету на Красній площі торік. Фото: Меморіал

Справу щодо Орлова відкрили через репост, який той зробив у соцмережах: він передрукував матеріал французького видання, якому дав коментар. У тексті він серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими.

“Ця війна віддала країну цілком у їхні (російської влади. – Ред.) руки. Їм давно хотілося повністю відкинути будь-які тенета, що стримують їх. Вони не хотіли повернення комуністичної системи (хоча серед них є і люди, які називають себе комуністами). Їм подобається та химерна система, яка склалася в Росії протягом двох останніх десятиліть – наполовину феодалізм, наполовину держкапіталізм, наскрізь пронизаний корупцією. Але однаково чогось не вистачало. Тепер вони можуть відкрито, не соромлячись, проголошувати гасло: “Один народ, одна Імперія, один вождь!”і У 2023 році в РФ влада оголосила "свято" у день анексії територій України. У вересні в Москві відбувся провладний концерт під гаслом "Одна країна, одна сім'я, одна Росія". На схожість гасла з нацистським звертали увагу журналісти.. Будь-який сором відкинуто. Їм хотілося фашизму. Вони його здобули”, – писав тоді він. 

Перед тим, як правозахиснику призначили 150 тисяч штрафу за репост, прокурорка Світлана Кільдішева вимагала провести психіатричну експертизу активісту, бо “проаналізувала його поведінку”. Серед претензій до Орлова були “загострене почуття справедливості”, “повна відсутність інстинкту самозбереження, постійне позерство”.

Якщо суд підтримає позицію прокуратури, то замість багатотисячного штрафу чоловіка можуть запроторити до в’язниці на три роки. 

Нагадаємо, що Орлова вже двічі штрафували за репресивною статтею щодо “дискредитації армії”: вперше за акцію, під час якої він вийшов із плакатом з написом “Божевільний Путін штовхає світ до ядерної війни”, а вдруге за акцію з плакатом “СРСР 1945 – країна, яка перемогла фашизм. Росія 2022 – країна фашизму, що переміг”.

Правозахисник також виходив на Красну площу, звертаючись до співгромадян із плакатом: “Наше небажання знати правду та наше мовчання робить нас співучасниками злочинів”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter