За пограбування ЧАЕС підозру отримав заступник гендиректора “Росатому”

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у порушенні законів та звичаїв війни повідомили генерал-майору поліції та заступнику гендиректора “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями у Росії. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Фото: Нацполіція

Імені підозрюваного слідчі не приховують – це Микола Малюкін. Саме його називають керівником дій росіян на ЧАЕС.

Вони окупували територію станції на початку повномасштабного вторгнення. Рух їхніх колон 24 лютого 2022 року зафіксувала камера спостереження на крамниці сувенірів біля станції. Персонал ЧАЕС 600 годин працював без ротації, а разом з атомниками росіяни тримали в заручниках групу цивільних, які вирішили сходити до Прип’яті напередодні великого вторгнення. 

Для того, щоб ідентифікувати причетних до окупації ЧАЕС, слідчі вивчили 670 тисяч відеозаписів з камер відеоспостереження, допитали 85 свідків скоєних злочинів та провели майже сотню слідчих експериментів.

У підсумку встановили сотню людей, серед яких працівники “Росатому”, російські журналісти та військовослужбовці, зокрема чотири генерали та три полковники ЗС РФ. 

 

“Працівники “Росатому” вивезли з Чорнобильської АЕС унікальну радіологічну лабораторію, джерела іонізувального випромінювання, майже 700 компʼютерів, 344 службових автомобілі й навіть радіаційні дозиметри. Загальна сума збитків станції становить майже мільярд гривень”, – кажуть слідчі. 

Українські правоохоронці вже називали деякі імена російських військових, які відповідали за захоплення зони та її розграбування. Серед них полковник поліції нацгвардії РФ Андрій Фроленков, двоє російських високопосадовців, які організували збройне захоплення АЕС, – Сергій Бурлаков та генерал-майор Олег Якушев

Нагадаємо, що під час окупації зони росіяни рили траншеї в так званому Рудому лісі. Як розповідали працівники станції журналістам Reuters, військове керівництво вочевидь не казало, куди саме скеровують солдат, адже ті, з якими спілкувалися працівники, взагалі не знали про трагедію 1986 року та не носили захисного спорядження.

Опромінених радіацією потім вивозили у Білорусь. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter