Камера спостереження на крамниці сувенірів біля ЧАЕС зазняла рух колон росіян у перший день вторгнення

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Пересування військової техніки російської армії територією Чорнобильської АЕС потрапило на запис камери спостереження крамниці з продажу сувенірів, що розташована поруч з блокпостом до зони ЧАЕС. 

Про це повідомляє AP. 

Усі об’єкти Чорнобильської АЕС та в зоні відчуження з 24 лютого до 31 березня тримали під своїм контролем військові підрозділи Росії. Першого ж дня вони відімкнули всі урядові камери спостереження, однак не помітили невелику камеру, яку за декілька місяців до цього встановив для спостереження за наметом, де продавали сувеніри та листівки, його власник Ярослав Ємельяненко.

24 лютого у квартирі в Києві він у прямому ефірі дивився, як десятки російських танків їдуть у бік столиці. Згодом на знімках американської супутникової компанії Maxar побачать 60-кілометрову колону техніки, що рухалась у бік Києва. 

“За дві години ми побачили на камерах величезну кількість російської техніки… Психологічно було важко. З одного боку, ми читали новини із заспокоєнням, що до Києва ніхто не заїде. Водночас ми продовжували підраховувати кількість російської військової техніки”, – пригадує він. 

Допоки вистачило заряду батареї, Ярослав разом з колегами передавав дані щодо кількості техніки українським військовим. Окрім цього, за допомогою мережі інформаторів у селах поблизу Чорнобиля Ємельяненко також надавав дані військовим: жителі окупованих сіл, ризикуючи життям, передавали інформацію. 

Нагадаємо, що, за попередніми підрахунками, збитки, які завдали російські війська ЧАЕС та зоні відчуження, становлять понад 2,5 мільярда гривень.

Під час окупації станції разом зі співробітниками росіяни тримали в полоні групу сталкерів, які за день до початку вторгнення вирішили сходити до Прип’яті. Їхню історію ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter