За пів року на 40% зросла кількість повідомлень про домашнє насильство

Дата: 07 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

За перше півріччя в Україні на 40% збільшилася кількість повідомлень про домашнє насильство. 

Про це повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павличенко.

Ще на початку пандемії коронавірусу експерти та правозахисники говорили, що під час ізоляції жертви та кривдники фактично залишилися сам на сам. Генсек ООН навіть закликав уберегти жінок від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом. Згідно з даними організації, у деяких країнах кількість жінок, що звертаються до служб підтримки щодо домашнього насильства, у період карантину подвоїлася. 

Водночас у МВС повідомили, що за пів року до поліції надійшла 101 тисяча повідомлень про домашнє насильство і говорити про значне збільшення їхньої кількості під час карантину у відомстві не можуть. 

“У період карантину тема домашнього насильства стала ще актуальнішою, оскільки люди виявилися дещо в закритому приміщенні й у постійному перебуванні вдома. Незважаючи на це, Національна поліція не фіксувала таких різких збільшень викликів на лінію 102 щодо домашнього насильства в період карантину”, – зазначила Павличенко. 

Нагадаємо, що дві третини (67%) українок віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Усього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшла від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки. Також за неповний місяць на номер національної гарячої лінії з протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству надійшло понад 1700 дзвінків. 

Для боротьби з домашнім насильством у квітні МВС запустило спеціального чат-бота. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter