За останні 70 років понад 200 тисяч людей у Новій Зеландії зазнали насильства під опікою

Дата: 27 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Новій Зеландії за останні 70 років близько 200 тисяч дітей, молодих людей та вразливих дорослих постраждали від жорстокого поводження, перебуваючи під опікою держави та релігійних організацій країни.

Про це повідомляє BBC із посиланням на звіт Королівської комісії з розслідування насильства в опіці Нової Зеландії.

Джерело: ВВС

За даними Королівської комісії, майже кожна третя дитина, яка перебувала під опікою в період з 1950 по 2019 рік, піддавалася тій чи іншій формі жорстокого поводження, включаючи зґвалтування, тортури електрошоком і примусову працю. Зазначається, що публікація остаточного звіту комісії стала результатом шестирічного розслідування досвіду майже 2 800  осіб. З них понад 2 300 – жертви, які вижили, а решта – інші свідки, члени родин постраждалих, працівники закладів тощо. Прем’єр-міністр Крістофер Люксон попросив вибачення за висновки, назвавши їх “темним та сумним днем ​​в історії новозеландського суспільства“.

Це розслідування стало найбільшим і найдорожчим у Новій Зеландії та обійшлося в приблизно 170 мільйонів новозеландських доларів ($101 мільйон), зазначає BBC.

Як пише видання, багато з тих, хто постраждав від насильства, походять зі знедолених або маргіналізованих спільнот, включаючи маорі та тихоокеанців, а також людей з обмеженими можливостями.

При цьому розслідування показало, що в релігійних установах був вищий рівень сексуального насильства, ніж у закладах державної опіки.

Громадські та релігійні лідери намагались приховати систематичне насилля над вихованцями, переміщуючи кривдників в інші місця та заперечуючи провину. Багато жертв помирало, не побачивши правосуддя.

У деяких соцзакладах людей, що були під опікою, надмірно ізолювали, застосовували до них лоботомію, стерилізацію, проводили інвазивні генітальні обстеження та експериментальні психіатричні методи лікування без їхньої згоди.

У звіті наведені покази постраждалих. Наприклад, Анна Томпсон, розповіла комісії, як вона зазнавала фізичного та словесного насильства у релігійному притулку:

“Вночі черниці зривали з мене одяг, прив’язували мене до ліжка обличчям униз і били ременем із пряжкою. Він врізався в шкіру до крові, і я не могла після цього сидіти тижнями”.

Джессі Кетт засвідчив, що його били та ґвалтували співробітники школи-інтернату в Окленді, коли йому було вісім років. Він розповів також, що іноді інші співробітники школи-інтернату спостерігали за насильством.

Моеапулу Френсіс Тагалоа також зазнавала жорстокого поводження з боку священника протягом двох років, починаючи з пʼятирічного віку в 1970-х роках.

Згідно зі звітом, економічна вартість такого насильства оцінюється у 200 мільярдів новозеландських доларів ($118 мільярдів). У цю суму увійшло, зокрема, збільшення витрат на психічне та фізичне здоровʼя, допомогу безпритульним та боротьбу зі злочинністю.

Видання зазначає, що серед 138 рекомендацій розслідування були заклики до публічних вибачень від Папи Римського, архієпископа Кентерберійського, комісара поліції Нової Зеландії та її найвищого державного службовця. Воно також закликало уряд переглянути національну програму компенсацій за нещасні випадки без вини, щоб забезпечити індивідуальну підтримку жертвам жорстокого поводження.

Нагадаємо, майже 5000 дітей зазнали сексуального насильства з боку членів Португальської католицької церкви за останні 70 років. Розслідування проводила незалежна комісія, яку створила Португальська єпископальна конференція.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter