За неносіння масок у публічних місцях штрафуватимуть

Дата: 01 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів підтримав запровадження штрафів для фізичних та юридичних осіб за перебування громадян у суспільних будівлях і громадському транспорті без захисних масок.

За відповідне рішення проголосували на засіданні уряду.

З пропозицією запровадити штрафи виступив міністр юстиції Денис Малюська. Відповідальність за неносіння масок громадянам і юридичним особам передбачать у Кодексі про адміністративні правопорушення і в законі про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення.  

“Для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі: по суті, йде навіть трішки зменшення штрафів, ніж зараз передбачено загальними правилами порушення карантину. Для юридичних осіб суми великі – від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян”, – сказав очільник Мін’юсту. 

Пропозицію Малюськи одностайно підтримали всі члени Кабміну. 

Нагадаємо, що цього тижня Конституційний Суд розгляне питання законності карантину. З таким проханням ще наприкінці травня звернувся пленум Верховного Суду. На думку суддів, окремі положення ухвалених щодо карантину постанов нібито не відповідають Конституції. 

Як відомо, за час дії карантину в Україні правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. Водночас суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом. Не став суд карати й львів’янку, яка під час карантину вийшла на роботу, щоб пошити маски. Виявилося, що жінка шила їх не для продажу, а для власної родини. 

Відмовилися накладати штраф і на чоловіка, який у перший день посилення карантину переплив річку в столичному Гідропарку, адже поліцейські неправильно склали протокол. Однак зараз його знову намагаються притягнути до відповідальності. Задля цього поліцейські навіть сфабрикували протокол затримання. 

Не змогли оштрафувати за порушення карантину й президента Володимира Зеленського, який у Хмельницькому разом з керівником свого офісу, головним санлікарем та іншими посадовцями випив кави в закладі без маски. Місцеві судді звернулися до колег з Верховного Суду для розтлумачення, адже, відповідно до Конституції, президент є недоторканним.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter