Штраф Зеленському за порушення карантину: у Верховного Суду питають, чи можна карати недоторканного

Дата: 19 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Хмельницький міськрайонний суд звернувся до Верховного Суду для розтлумачення, чи можна оштрафувати главу держави за порушення карантину, адже, відповідно до Конституції, президент є недоторканним.

Про це повідомляє Громадське. 

Інцидент, через який главі держави загрожує штраф у розмірі 17 тис. грн, стався 3 червня в місті Хмельницькому. Зеленський, який перебував з робочим візитом у регіоні, вирішив випити кави в місцевому закладі. Разом з ним були, зокрема, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, перший заступник голови ОП Сергій Трофімов, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет, очільник Хмельницького Олександр Симчишин та головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Фотографії із закладу, на яких Зеленський без маски разом з колегами п’є каву, швидко розлетілися соцмережами, а згодом санлікар Ляшко навіть виправдовував порушення нібито перевіркою закладу на готовність до пом’якшення карантину. 

18 червня на сайті Хмельницького суду з’явилося повідомлення про те, де саме відбуватиметься засідання в справі. У списку осіб, яким загрожує штраф фігурували, зокрема, Зеленський, чиновники, які були з ним, та приватний підприємець Андрій Мельниченко. Згодом керівника Офісу президента Андрія Єрмака, його першого заступника Сергія Трофімова, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, голову Хмельницької обласної держадміністрації Дмитра Габінета, хмельницького міського голову Олександра Симчишина та підприємця  Мельниченка оштрафували.

Однак сьогодні під час розгляду справи суддя Андрій Місінкевич призупинив провадження щодо Зеленського і звернувся до Верховного Суду за роз’ясненням, адже згідно зі статтею 105 Конституції, президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Водночас, як повідомляє сайт “Є”, суд призначив штрафи у розмірі 17 тисяч гривень голові Хмельницької ОДА Дмитру Габінету та міському голові Олександру Симчишину. Також вони мають сплатити 420 гривень судового збору. Рішення суду поки не набуло законної сили та може бути оскаржене.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter