За місяць у Чорному морі внаслідок російської агресії загинули десятки китоподібних

Дата: 01 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

За березень 2024 року в Чорному морі зафіксували десятки випадків загибелі дельфінів. 

Про це розповів керівник науково-дослідного відділу національного природного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв

Фото: фейсбук-сторінка Івана Русєва

За словами дослідника, перша хвиля масової загибелі китоподібних була в акваторії Північно-Західної частині Чорного моря в березні 2022 року. Водночас до початку повномасштабного російського вторгнення викиди дельфінів на берег у березні були дуже рідкісним явищем. 

Уже в березні 2024 року, як каже Русєв, “загинуло декілька десятків дельфінів” у бухтах окупованого Криму, а також неподалік берегів РФ.

“Серед виявлених є і контужені тварини із симптомами ураження сонарами. Причому багато серед загиблих дельфінів – виду білобочка. До наших одеських берегів і берегів Болгарії також викинуло азовок, загиблих від війни в окупованих орками водах Чорного моря, яких течія прибила до берегів”, – додає керівник науково-дослідного відділу “Тузлівських лиманів”. 

Фото: фейсбук-сторінка Івана Русєва

Русєв називає випадки, коли тіла тварин викидає на берег, підтвердженням факту, що активність російських субмарин і надводних човнів у частині моря біля окупованого Криму, Новоросійська “є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських китоподібних”.

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Тварини помирають унаслідок використання росіянами військових кораблів.

Через російську агресію українська екологія зазнала збитків на кілька трильйонів гривень. Кореспондентка ZMINA з’ясовувала в Гаазі, як можна домогтися відповідальності за підрив, наприклад, Каховської ГЕС у міжнародних судах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter