Через дії російських військ у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів

Дата: 23 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України у Чорному морі загинуло приблизно 50 тисяч дельфінів. Тварини помирають унаслідок використання росіянами військових кораблів.

Про це повідомляє зоозахисна організація UAnimals з посиланням на біолога та керівника наукового департаменту природного парку “Тузлівські лимани” Івана Русева.

Джерело: UAnimals

Російські надводні та підводні човни створюють потужні звукові сигнали, що вражають дельфінів.

Внаслідок цього тварини не можуть орієнтуватися в просторі, сліпнуть та потрапляють на міни.

Сонари (гідролокатори), які росіяни використовують на своїх кораблях, негативно впливають на здоров’я та життя тварин.

Дельфіни потрапляли у зону опромінення навігаційними приладами суден, що виводило з ладу їхні органи навігації та ехолокації, а також отримували потужну акустичну травму. 

Раніше науковець повідомляв про щонайменше 5 тисяч загиблих китоподібних, однак наразі це число значно більше.

“Нагадую ще раз, що море викидає на берег лише близько 5% від всіх загиблих тварин. Решта 95% просто йде на дно моря і ми не можемо їх зареєструвати. Вони не доступні для виявлення та підрахунку з берега. Тому ми оцінюємо, що за часи війни російських варварів проти України, вже загинуло, ймовірно, до 50 тисяч китоподібних, що є вкрай жахливим для морської екосистеми”, – написав Іван Русєв.

За словами експерта, останніми місяцями  Чорне море вже не виносило мертвих дельфінів на пляжі. 

“Бачив я тільки живих дельфінів афалін, але вже дуже рідко. Також не було інформації, що знайдено десь мертвих дельфінів на узбережжі Чорного моря і в інших країнах Чорного моря”, – пише дослідник.

Однак нещодавно на узбережжі моря в межах Національного природного парку “Тузлівські лимани” біля Лебедівки учені знайшли останки загиблого дельфіна.

“Ми знову знайшли останки загиблого дельфіна на малодоступній для бродячих собак та шакалів ділянці піщаного пересипу, біля високих обривів. Там він висох, але не був пошкоджений хижаками. Враховуючи те, що це тільки останки, можна сказати про те, що тварина, ймовірно, загинула ще всередині літа, коли рашисти активно пересувались по морю і використовували сонари”, – каже Русєв.

Нагадаємо, станом на кінець травня, російські військові вчинили щонайменше 245 випадків екоциду на території України та в акваторії Чорного моря, серед них на Київщині — 34, на Донеччині — 28, у Дніпропетровській та Луганській областях — по 22.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter