За катування та жорстоке поводження з цивільними вже засуджено 39 військових РФ – Костін

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

На сьогодні правоохоронці ідентифікували 172 підозрюваних, які жорстоко поводилися з мирним населенням та завдавали тортур. До суду вже скеровано обвинувальні акти щодо 141 особи, з них 39 засуджено за катування та жорстоке поводження з цивільними.

Про це генеральний прокурор Андрій Костін розповів під час зустрічі з представниками Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні.

Генеральний прокурор Андрій Костін. Джерело: Офіс генпрокурора

За словами Костіна, військові РФ на всіх деокупованих територіях застосовували тортури, катування та вчиняли сексуальне насильство. Правоохоронці документують такі злочини всюди, де перебували російські війська.

“За результатами розслідування у звільнених районах Херсонської області правоохоронці виявили 11 місць катувань, а в Харківській області розслідують понад 100 кримінальних проваджень, у яких встановлено понад 700 потерпілих”, – зазначив генпрокурор.

За його словами, Росія систематично використовує катування та сексуальне насильство як зброю війни. 

Спілкуючись із комісарами Еріком Мьозе, Пабло де Грейффом, Вріндою Гровер і членами команди комісії, Костін наголосив на необхідності об’єднати зусилля світової спільноти для забезпечення ефективної протидії та притягнення до відповідальності за всі злочини, скоєні проти України та українців.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення РФ слідчі Служби безпеки України здійснюють досудові розслідування в більш ніж 1 тисячі проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії з боку російських військових щодо цивільних.

Незалежна міжнародна слідча комісія ООН зібрала докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страту, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Деякі бранці не витримували тортур та вчиняли самогубство.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалось ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених схожі в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter