За гроші з коронавірусного фонду не купили жодного апарата ШВЛ

Дата: 02 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Гроші зі спеціально створеного для боротьби з коронавірусом фонду не пішли на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень. 

Про це розповів голова Рахункової палати Валерій Пацкан в ефірі Українського радіо.

Фонд для боротьби з коронавірусом Верховна Рада створила в середині квітня. Парламентарі заклали 64,7 млрд грн, зокрема, на забезпечення лікарень необхідним обладнанням і компенсацію економічних втрат унаслідок карантину, а також на допомогу безробітним та малозабезпеченим. Однак згодом депутати дозволили витрачати гроші з фонду на будівництво та ремонт доріг, а частину коштів розділили між кількома міністерствами. 

За словами Пацкана, з фонду витратили 25 млрд грн, зокрема:

  • 12,6 млрд грн – на будівництво доріг та амбулаторій;
  • 9,2 млрд грн – виплати з безробіття, часткового безробіття, на дітей ФОПів, страхові виплати та матеріальна допомога медикам;
  • 2,8 млрд грн – доплата до зарплати МВС, МОЗ і виконавчої служби;
  • 289 млн грн – закупівля обладнання, засобів індивідуального захисту.

Водночас голова Рахункової палати наголосив, що апарати ШВЛ закуповували в інший спосіб.

“І меценатами, і державні органи, в тому числі МВС, для себе закупляли. З ковідного фонду ШВЛ на сьогодні не закуплено. Самі ШВЛ ми повинні були закупити, оголошено було тендер на закупівлю 100 апаратів, строк поставки був до 30 жовтня. Перший тендер оголошено 16 липня, провели аукціон – мали до 15 вересня закупити 50 апаратів. На нього вийшли шість учасників”, – сказав він. 

Пацкан додав, що тендери на закупівлю ШВЛ відбуваються на загальну суму 1,5 млрд грн: один на 630 млн грн для закупівлі 20 стаціонарних агіографічних рентгенівських цифрових систем і шість тендерів на суму 913 млн грн для закупівлі 60 комп’ютерних томографів для опорних лікарень.

Нагадаємо, що перший випадок коронавірусу в Україні зафіксували 3 березня в Чернівецькій області. Станом на 2 жовтня в країні всього зафіксували 213 тис. випадків захворювання, з яких понад 4 тис. летальні. 

Раніше ZMINA повідомляла, що пройти тестування на коронавірус безкоштовно мають право всі шпиталізовані з ковідом пацієнти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter