Пройти тестування на коронавірус безкоштовно мають право всі шпиталізовані з ковідом пацієнти

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кожен шпиталізований з підозрою або діагнозом “коронавірус” пацієнт має право на проходження безкоштовного тестування на ковід та низку інших процедур. 

Про це повідомили в Національній службі здоров’я.

Надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього. Результати пресбрифінгу НСЗУ 28.09.20.Станом на…

Опубліковано НСЗУ Національна служба здоров'я України Понеділок, 28 вересня 2020 р.

У відомстві розповіли, що наразі підготували для хворих на коронавірус майже 79 тис. ліжок та сформували понад півтори тисячі медичних команд для надання допомоги пацієнтам з ковідом. У службі також нагадали, що пацієнт із підтвердженим вірусом або з підозрою на нього має право на низку безкоштовних послуг, зокрема: 

  • Допомогу лікаря, з яким укладено декларацію: до нього слід звертатися насамперед у разі симптомів захворювання, зокрема таких, як лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання. Лікар за необхідності скерує до пацієнта мобільну бригаду для взяття зразків на тестування, а в разі підтвердження діагнозу надасть рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий, або порекомендує звернутися до лікарні, якщо перебіг важкий.
  • Послуги мобільної бригади, яка за скеруванням лікаря або диспетчера регіональної телефонної гарячої лінії з питань коронавірусу приїздить для взяття аналізів на тестування.
  • Допомогу бригади швидкої за номером 103: медики, які приїдуть на виклик, мають оцінити стан здоров’я пацієнта і за потреби доставити його в лікарню або ж надати допомогу на місці та рекомендації щодо самоізоляції. Медики швидкої також можуть скерувати до нього мобільну бригаду для збору зразків на тестування.

Уже в умовах стаціонару пацієнти мають право отримати безоплатний пакет послуг, а саме:

  • тестування на коронавірус;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • меддопомогу відповідно до галузевих стандартів;
  • кисневу підтримку, інтенсивну терапію та під’єднання до ШВЛ або ЕКМО за необхідності;
  • медикаментозну терапію та знеболення за потреби;
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

У НСЗУ нагадали, що пацієнти з підозрою на коронавірус не повинні самостійно йти до лабораторії, щоб здати аналіз. 

Нагадаємо, що у 2018 році в Україні розпочали медичну реформу. Відтоді пацієнтів почали обслуговувати сімейні лікарі, терапевти або педіатри, яких вони обрали самостійно. Медичні заклади, у яких працюють ці лікарі, почали отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Із 2020 року вся система охорони здоров’я в Україні має перейти на прямі оплати від Національної служби здоров’я.

На початку року в МОЗ оприлюднили перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них, зокрема, фізіологічні пологи, інтенсивна терапія для передчасно народжених, а також послуги для ранньої діагностики онкозахворювань. Згодом там розповіли про те, які паліативні послуги українці можуть отримати безкоштовно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter