Які паліативні послуги українці можуть отримати безкоштовно: пояснює НСЗУ

Дата: 05 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Цього року на надання паліативної допомоги НСЗУ законтрактувала 485 медзакладів.

Про це повідомили у відомстві. 

Паліативна допомога в Програмі медичних гарантій-2021. Результати брифінгу НСЗУ 05.08.20. ✅ Ми будуємо європейську…

Опубліковано НСЗУ Національна служба здоров'я України Середа, 5 серпня 2020 р.

Отримати паліативні послуги стаціонарно люди можуть у 431 закладі. Ще понад дві сотні закладів можуть надавати допомогу мобільно. У НСЗУ наголосили, що з квітня до липня поточного року цим закладам уже встигли виплатити майже 200 млн грн. Водночас у відомстві нагадали, що в межах Програми медичних гарантій пацієнти в Україні мають можливість отримувати основні послуги з паліативної допомоги безоплатно. Серед них, зокрема:

  • лікування симптомів захворювання;
  • ефективне знеболення;
  • респіраторна (дихання) та нутрітивна (медичне харчування) підтримка;
  • психологічна допомога;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

У НСЗУ підкреслили, що для безоплатного отримання паліативної допомоги пацієнту потрібно звернутися до лікаря, з яким у нього укладено декларацію, або до лікаря-куратора, який за необхідності випише скерування на допомогу в стаціонарі або надання її мобільною службою за місцем перебування.

Нагадаємо, що медична реформа в Україні розпочалась у 2018 році зі змін первинної ланки. Відтоді пацієнти почали обслуговуватися в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якого обрали самостійно. Медичний заклад, у якому працюють ці лікарі, почав отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір. Із 2020 року вся система охорони здоров’я в Україні має перейти на прямі оплати від Національної служби здоров’я.

На початку року у МОЗ оприлюднили перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них, зокрема, фізіологічні пологи, інтенсивна терапія для передчасно народжених, а також послуги для ранньої діагностики онкозахворювань. 

Раніше ZMINA розповідала про те, наскільки доступна в Україні паліативна допомога

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter