За два роки росіяни понад тисячу разів атакували українську енергетику

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

З жовтня 2022 року, відколи російські військові почали масовано обстрілювати енергетичні об’єкти в Україні, відповідна інфраструктура зазнала 1024 атаки. 

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко

Ілюстраційне зображення

Посадовець наголосив, що в Україні “немає жодного місця, регіону та виду енергетичної інфраструктури”, яку б не вразили росіяни. Наймасованіша ворожа атака була 26 серпня поточного року, коли росіяни випустили сумарно 236 дронів і ракет різного типу.

“Приблизно 4 мільйони українців були терміново відключені від електропостачання. Це безпосередньо вплинуло на 12 регіонів України, і нам знадобилося приблизно 13 днів, щоб повністю відновити електропостачання”, – додав міністр. 

Загальні втрати українських потужностей внаслідок атак лише цього року, що почалися 22 березня, перевищують 9 ГВт. Окупованими лишаються 18 ГВт генерації, включно з ГЕС, ТЕС та найбільшою в Європі атомною електростанцією – Запорізькою АЕС. 

Нагадаємо, що російські військові знищили більшість теплової та третину гідрогенерації електрики України. 

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності.

Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter