За 500 днів війни проти України Росія завдала збитків довкіллю на понад 2 трильйони гривень

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Збитки довкіллю та екосистемам України від початку повномасштабного вторгнення вже сягнули більш ніж 2 трильйонів гривень. Ці оцінки охоплюють дані про забруднені ґрунти та води, викиди в атмосферу, знищені та заміновані ліси й поля тощо. Водночас експерти наголошують, що це лише попередні підрахунки збитків.

Про це йдеться в повідомленні Державної екологічної інспекції України.

У період із 24 лютого 2022 до 7 липня 2023 року найбільших збитків довкіллю завдали лісові пожежі, що виникали внаслідок бойових дій. За підрахунками Держекоінспекції, вогонь частково або повністю знищив 62б7 тисяч гектарів лісів України. Масштаб шкоди від цього експерти оцінили в понад трильйон гривень. 

Крім того, російське повномасштабне вторгнення вже призвело до засмічення понад 16 мільйонів квадратних метрів земель. Йдеться про сторонні предмети та матеріали, що залишаються на поверхні, – снаряди, частини зброї та техніки, сміття. Ці збитки, за нинішніми підрахунками, сягають 930 мільярдів гривень.

Окремо спеціалісти Держекоінспекції обрахували шкоду від забруднення ґрунтів – накопичення в ґрунтах небезпечних речовин. На сьогодні вона перевищує 12 мільярдів гривень.

Експерти також оцінили збитки від горіння нафтопродуктів та інших пожеж, забруднення та засмічення водних об’єктів та самовільного використання водних ресурсів.

Водночас у Державній екологічній інспекції  наголосили, що ці підрахунки не є остаточними, адже наразі фахівці не мають доступу до окупованих територій та не можуть зафіксувати велику частину збитків довкіллю. Крім того, у відомстві наголосили, що війна триває і ці цифри зростатимуть щодня.

Також Держекоінспекція підкреслила важливість міжнародної співпраці задля відшкодування екологічних збитків, завданих Росією.

Нагадаємо, Верховна Рада України закликала уряди й парламенти іноземних держав, Організацію Об’єднаних Націй та інші міжнародні структури визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом. 

Водночас Україна – одна з небагатьох країн, у кримінальному кодексі якої є екоцид. Немає налагодженої системи відповідальності за цей злочин і на міжнародному рівні.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter