З регіонів евакуації на Харківщині відмовляються їхати літні люди та деякі родини із дітьми

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З визначених під евакуацію районів Куп’янської громади на Харківщині відмовляються їхати місцеві мешканці. 

Про це в ефірі “Радіо Свобода” розповів начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Бесєдін.

Ілюстраційне зображення Куп’янського району на Харківщині

Напередодні, коли посадовці підписали відповідне розпорядження щодо обов’язкової евакуації, Бесєдін розповідав, що для мешканців громади, наприклад, у Житомирі підготували понад дві сотні місць. 

Начальник Куп’янської міської військової адміністрації наголошував, що евакуація не є примусовою, тож ті, хто не хочуть їхати, можуть відмовитись, написавши відповідну заяву. 

“На жаль здебільшого, як ми й очікували, люди відмовляються від евакуації. Але у нас постійно курсують автобусні маршрути, які зʼєднують місто Купʼянськ з обласним центром. Постійно курсує потяг. Люди звертаються – є телефон гарячої лінії. Відразу реагуємо, формуємо списки, волонтери відвозять до Харкова”, – розповідає Бесєдін. 

Посадовець каже, що найчастіше відмовляються їхати літні люди. Раніше Управління Верховного комісара з прав людини при ООН критикувало українських посадовців через відсутність евакуації літніх людей з небезпечних регіонів. Так, на думку фахівців, через ігнорування органами влади особливих потреб цієї категорії населення чимало з них лишилось у небезпеці, а тому люди, старші за 60 років, становлять 32% серед загиблих цивільних у випадках, у яких фіксували вік. 

Правозахисники зібрали історії літніх, які лишаються у своїх домівках навіть під час бойових дій.

За словами Бесєдіна, від евакуації відмовляються й деякі родини із дітьми. 

“В Купʼянській громаді зараз перебуває понад 600 дітей. Для нас дуже важливо, щоб вони були у більш безпечних місцях. Тому що ескалація, число обстрілів, які зараз є на території громади, зростає. Ми повинні уберегти особливо дітей, маломобільних, і перемістити їх у більш безпечні регіони”, – констатує він. 

Нагадаємо, що до вересня у регіонах мають розпочати роботу ради з питань внутрішньо переміщених осіб, які мають допомагати переселенцям адаптуватись та інтегруватись у приймаючій громаді, наприклад, шукати роботу та житло, а у деяких випадках отримувати психосоціальну, медичну та правову допомоги.

Нещодавно приймання заяв на участь у такій раді розпочали на Черкащині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter