На Черкащині при ОВА почали формувати раду з питань внутрішньо переміщених осіб: як стати її частиною?

Дата: 10 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

При Черкаській обласній військовій адміністрації розпочалось приймання документів для формування ради з питань внутрішньо переміщених осіб. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: “Громадське радіо”

Незадовго до цього уряд затвердив порядок щодо діяльності відповідних рад, адже у деяких громадах подібні з’явились раніше, тож їх роботу треба було контролювати.

Ради мають допомагати переселенцям адаптуватись та інтегруватись у приймаючій громаді, наприклад, шукати роботу та житло, а у деяких випадках отримувати психосоціальну, медичну та правову допомоги.

Стати членом ради з питань ВПО на Черкащині запрошують: 

  • внутрішніх переселенців, місцем фактичного проживання яких згідно з довідкою про взяття на облік ВПО є територія Черкащини, у якій зареєстровано їхнє останнє задеклароване/зареєстроване місце проживання;
  • представників суб’єктів господарювання, які згідно із законом перемістили свої виробничі потужності й активи до регіону;
  • представників громадських об’єднань, діяльність яких згідно зі статутом спрямована на забезпечення та захист прав ВПО і реалізацію проєкту на Черкащині. 

Подати документи, серед яких заява у довільній формі та мотиваційний лист, можна до 23 серпня 2023 року у паперовій формі у Черкасах по вулиці Максима Залізняка, 10 у 106 кабінеті. Також документи можна відправити в електронній формі (сканкопії) на shtabvpoche@gmail.com. 

Складатись рада буде з 18 осіб, з яких шестеро – посадовці ОВА, дев’ятеро – переселенці, а троє – представники громадських об’єднань. 

Згідно з ухваленим урядом порядком, обласним, міським й районним військовим адміністраціям, а також органам місцевого самоврядування до 1 вересня поточного року треба утворити подібні ради. 

Нагадаємо, що в Україні офіційно зареєструвались щонайменше 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, а ще два мільйони живуть без реєстрації. 

Більшість опитаних переселенців, серед яких переважають жінки, не мають роботи та потребують допомоги як у пошуку вакансій та складанні резюме, так і в проведенні співбесіди з роботодавцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter