Більшість опитаних переселенців, серед яких переважають жінки, не мають роботи, а чверть – шукає кращих варіантів

Дата: 11 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Переважна більшість опитаних внутрішньо переміщених осіб (56,2%) наразі не мають роботи, а чверть респонденток (26,2%) хоч і працевлаштована, але шукає краще місце роботи.

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: FAO / Genya Savilov

Дослідження, на яке посилаються урядовці, провів портал robota.ua за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Опитали онлайн усього 267 людей, більшість із яких (91%) жінки 35–44 років (49,4%). Також до вибірки потрапили жінки 25–34 років (13,1%) та 45–54 (24,3%). 

Переважна частина з них до вимушеного переселення жила в Донецькій (30%), Луганській (24%), Харківській (14,2%), Запорізькій (10,4%) та Херсонській (10,5%) областях. Поширеними регіонами для переселення стали Київ та Київська область, а також Дніпропетровська, Івано-Франківська, Черкаська, Полтавська, Вінницька та Тернопільська області.

Більш ніж половина опитаних (64,4%) шукають повну зайнятість, а неповна або вільна зайнятість цікавить 39% та 16,5% опитаних відповідно. Майже порівну – 37,8% та 33,7% – шукають роботу без досвіду чи спеціалізованої освіти та з досвідом роботи відповідно. Ще 28,5% шукають справу за спеціальністю. 

Щодо спеціальностей, то найпоширенішими серед респонденток стали економістка, юристка, прибиральниця або посудомийка, вчителька або спеціалістка із соціального забезпечення, швачка, супервайзерка, мерчендайзерка, касирка та спеціалістка відділу кадрів, продавчиня та водійка.

Для більшості (58,8%) під час пошуку роботи важливе її географічне становище, а для 27,7% ключовими є умови роботи та розмір оплати праці.

Щодо проблем, з якими стикаються шукачі роботи, то респондентки виокремили такі: 

  • низька оплата; 
  • небажання наймати на роботу ВПО;
  • відсутність вакансій за рівнем освіти та досвідом; 
  • недостатність професійних навичок та досвіду роботи; 
  • брак підтримки в пошуку роботи;
  • неактуальність професії. 

Більшість з опитаних потребують допомоги як у пошуку вакансій та складанні резюме, так і в проведенні співбесіди з роботодавцями.

Уряд планує використати дані дослідження у своїй роботі з ВПО. 

Нагадаємо, що внаслідок російського вторгнення майже 5 мільйонів українців втратили роботу, а найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях сходу, кажуть дослідники.  

За даними Світового банку, майже чверть українців перебуває за межею бідності внаслідок російського вторгнення, тобто може витрачати на день лише 7 доларів, або менш як 260 гривень. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter