Світовий банк: Майже чверть українців перебувають за межею бідності

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже чверть українців (24,2%) опинилися за межею бідності.  

Такі дані Світового банку. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Adrienne Surprenant / MYOP

Рівень бідності зріс за рік із 5,5%, а якщо оцінювати за кількістю людей, то йдеться про понад 7 мільйонів тих, які опинився за межею бідності. 

Межа бідності, за якою оцінюють експерти Світового банку, становить майже 7 доларів на день, або менш як 260 гривень. Експерти наголошують, що в Україні різко подорожчали їжа, паливо та послуги, а деякі з цих позицій – уполовину. 

На початку поточного року портал Agroreview оцінював, як подорожчав, наприклад, набір продуктів для приготування борщу. Згідно з їхніми даними, подорожчання сягнуло 22%. 

Світовий банк також проаналізував прямі збитки від війни, які, на їхню думку, становлять понад 135 мільярдів доларів, а найбільше постраждали сектори житлового будівництва, транспорту, енергетики та торгівлі,  промисловості й сільського господарства. 

Загальні оцінені потреби в реконструкції та відновленні перевищують 411 мільярдів доларів, що у 2,6 раза перевищує фактичний ВВП України у 2022 році. Внаслідок російського вторгнення український ВВП впав майже на 30%. 

Раніше у Світовому банку казали, що Росія своєю неспровокованою війною відкинула Україну на 15 років у питанні подолання бідності. 

Нагадаємо, що внаслідок російського вторгнення майже 5 мільйонів українців втратили роботу, а найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях сходу, кажуть дослідники.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter