З початку року надійшло понад дві тисячі анонімних повідомлень про замінування

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

З початку цього року правоохоронці отримали понад дві тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей, й хоча більшість таких повідомлень надходить з Росії, останнім часом частіше для таких псевдомінувань почали використовувати українських підлітків. 

Про це розповіли у СБУ. 

Ілюстраційне зображення

Для вербування підлітків використовують заборонену соцмережу “ВКонтакте”, підконтрольні телеграм-канали та ігрові інтернет-платформи. Там російські спецслужбовці спілкуються з дітьми й схиляють до підривної діяльності шантажем та маніпуляціями. 

 “Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування “анонімні терористи” отримують від своїх російських кураторів перелік “пріоритетних” об’єктів в Україні. Для анонімності листів їхні автори надсилають їх з використанням спеціалізованого програмного забезпечення”, – кажуть у СБУ. 

Слідчі розповіли, як у липні поточного року у Черкасах викрили двох учнів старших класів, які повідомили про “мінування” обласної військової адміністрації та міського торговельного центру за вказівкою ФСБ.

Санкція статті, яку їм закидають, передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Якщо засудженому не виповнилося 16 років, то за вчинене відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

Нагадаємо, що у 2021 році парламент ухвалив закон, яким посилив покарання для “телефонних мінерів”. Відтоді тим, хто повідомляє про фальшиве мінування критично важливих об’єктів інфраструктури, будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів держвлади, закладів охорони здоров’я або закладів освіти, загрожує позбавлення волі від чотирьох до восьми років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter