З початку повномасштабного вторгнення потерпілими від насильницьких зникнень стали 8 800 цивільних, безвісти зниклими вважаються 10 200 осіб – Нацполіція

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення РФ станом на 6 червня 2023 року потерпілими від насильницьких зникнень стали майже 8 800 цивільних, а також 10 200 осіб вважаються зниклими безвісти

Про це йдеться у відповіді Головного слідчого управління Національної поліції України на інформаційний запит видання ZMINA.

Згідно з даними НПУ, з 24 лютого 2022 до 6 червня 2023 року слідчі Національної поліції розпочали 16 тисяч кримінальних проваджень за фактами незаконного позбавлення волі та насильницького зникнення майже 8 800 цивільних.

Також слідчі Нацполіції розпочали 7 300 кримінальних проваджень за фактами зникнення безвісти 10 200 осіб.

В умовах війни органи НПУ проводять всі необхідні слідчі (розшукові) та процесуальні дії щодо встановлення місця знаходження безвісти зниклих та незаконно позбавлених волі осіб, які можливо здійснити в умовах збройного конфлікту”, – йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, у травні уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко повідомляв, що в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, налічується понад 23 тисячі прізвищ. Водночас у секретаріаті уповноваженого називають значно меншу цифру зниклих безвісти – близько 7 тисяч осіб: це і військові, і цивільні, і ті, хто зник із 2014 року.

За словами Котенка, з кінця травня 2022 року завдяки роботі секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вдалося знайти 8 тисяч українців. 

Омбудсман Дмитро Лубінець 10 червня під час акції, присвяченій визволенню українських громадян з російської неволі, заявив, що наразі в російському полоні перебувають близько 22 тисяч цивільних українців. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter